Novi somalski predsednik preživel poskus atentata

V eksplozijah pred hotelom v središču Mogadiša, kjer se je zadrževal Mohamud, so bili ubiti trije vojaki.

Objavljeno
12. september 2012 18.32
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Mogadiš - Samo dva dni po izvolitvi je bil novi somalski predsednik Hasan Šejk Mohamud danes tarča poskusa atentata, a jo je odnesel brez poškodb. So pa bili v dveh eksplozijah pred hotelom v središču somalske prestolnice Mogadiš, kjer se je zadrževal Mohamud, ubiti trije vojaki.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, sta pred vhodom v hotel, kjer se je Mohamud sestajal z zunanjim ministrom Kenije Samsonom Ongerijem, eksplodirali dve bombi. Pri tem sta bila ubita dva somalijska in ugandski vojak.

Predsednik v napadu ni bil poškodovan in je na varnem, je zatrdil tiskovni predstavnik misije Afriške unije v Somaliji (Amisom) Ali Humed. Enako velja za kenijskega ministra in poslance, ki so ga spremljali, ter vse ljudi v hotelu.

Po prvih informacijah, ki jih povzema STA, naj bi poskus atentata izvedli trije samomorilski napadalci. Vsi trije naj bi bili v napadu ubiti.

Odgovornost za napad je prevzela somalska skrajna islamistična milica Šebab, ki je povezana z Al Kaido. »Mi smo odgovorni za napad na tako imenovanega predsednika in delegacijo,« je povedal predstavnik Šebaba Ali Mohamud Rage in obenem zagrozil z nadaljnjimi napadi.

Kot dodaja STA, so tudi vsi predhodniki 56-letnega profesorja Mohamuda na položaju somalskega predsednika večkrat preživeli poskuse atentatov nanje.

Napadi milice Šebab na tuje in vladne cilje v Mogadišu so pogosti, tudi potem ko so islamisti v boju proti pripadnikom Amisoma pred meseci izgubili nadzor nad prestolnico.

Izvolitev Mohamuda za predsednika pred dvema dnevoma je bila presenečenje, sledili pa so ji pozitivni odzivi in ocene, da gre za pomemben korak na poti k miru v Somaliji. Izvolitev predsednika je bila zadnji korak v procesu vzpostavitve novih oblasti v od vojne razklani državi.

Mohamud obljublja boj proti radikalizaciji in vzpostavitev reda in miru. Je akademik ter politični in civilno-družbeni aktivist, ki je delal za več somalijskih in mednarodnih mirovnih in razvojnih organizacij, v širši javnosti pa doslej ni bil znan.