Novi spopadi iranskih sil in upornikov

V bližini turške in iraške meje so iranske varnostne sile ubile 17 upornikov, iranski predsednik Ahmadinedžad pa je znova besedno napadel Izrael.

Objavljeno
01. marec 2007 17.12
Iranski vojaki med vajo
Teheran/Kartum - Iranske varnostne sile so v zadnjih spopadih na severozahodu Irana, v bližini turške in iraške meje, ubile 17 "upornikov, ki so vstopili v Iran, da bi izvajali sabotaže", je danes povedal poveljnik iranske revolucionarne garde, polkovnik Džalil Babazade. Kot je še razkril, so v bojih izgubili življenja tudi štirje pripadniki revolucionarne garde, med njimi en poveljnik in dva poročnika.

Drugi poveljnik iranske revolucionarne garde, general Jahja Rahim Safavi, je sicer že v sredo zagrozil, da bo iranska garda upornike preganjala tudi na ozemlju Iraka, če za to ne bo poskrbela iraška vlada. "Če iraška vlada ne bo pregnala oboroženih iranskih upornikov, povezanih s tujci, na obmejnem območju med Irakom in Iranom, si gardisti revolucije pridržujejo pravico, da jih preganjajo preko meja Irana," je dejal.

Od petka do srede več kot 40 mrtvih

Iranska vojska in revolucionarna garda se že od minulega petka spopadata s kurdskimi uporniki iz stranke Pejak, v teh spopadih pa je na severovzhodu Irana do srede umrlo več kot 40 ljudi.

V petek je v strmoglavljenju helikopterja med operacijami proti uporniki umrlo 14 iranskih vojakov, odgovornost pa je prevzel Pejak. To je iranska kurdska separatistična stranka, ki je blizu Kurdski delavski stranki (PKK) v Turčiji. Člani Pejaka se v Iran vtihotapljajo prek iraške in turške meje.

Ahmadinedžad: Sionisti so inkarnacija Satana

Sionisti so resnična inkarnacija Satana, je v sredo v okviru dvodnevnega obiska v Kartumu izjavil iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Gre za njegov najnovejši besedni napad na Izrael. Ahmadinedžad je ob tem še izjavil, da so sionistični režim ustvarili Britanci, vzgojili Američani, z njihovo podporo pa je zagrešil zločine v regiji.

Sionistični režim je simbol hedonizma in inkarnacija duše zatiralnih režimov, je dodal iranski predsednik, na besede katerega so se na srečanju sudanski islamistični učenjaki odzvali z besedami: "Bog je velik!".

Kot je dodal, so se ljudje vsega sveta prebudili in začeli sovražiti zatiralne sile. Številne zahodne sile, ki trdijo, da branijo demokracijo in človekove pravice, zapirajo oči pred sionistični zločini, je še poudaril Ahmadinedžad. Iran nima diplomatskih odnosov z Izraelom, katerega obstoja ne priznava, Ahmadinedžad pa se je že večkrat zavzel, da bi bilo potrebno Izrael zbrisati z zemljevida.