Novi varšavski nadškof odstopil

Novi varšavski nadškof Stanislaw Wielgus je odstopil, potem ko je že pred dvema dnevoma priznal, da je v času komunizma sodeloval s poljsko tajno policijo.

Objavljeno
07. januar 2007 16.21
Stanislaw Wielgus
Varšava - Novi varšavski nadškof Stanislaw Wielgus je danes odstopil, potem ko je že pred dvema dnevoma priznal, da je v času komunizma sodeloval s poljsko tajno policijo, je v Varšavi sporočila apostolska nunciatura, ki v tujini zastopa Vatikan. Kot so sporočili, je papež Benedik XVI. Wielgusov odstop sprejel, njegovega predhodnika, kardinala Jozefa Glempa pa zaprosil, naj do nadaljnjega še naprej opravlja položaj nadškofa. To so potrdili tudi v Vatikanu.

Nekaj vidnih osebnosti, med njimi gdanski nadškof Tadeusz Goclowski in premier Jaroslaw Kaczynski, sta zavrnila vabilo na svečano inavguracijo, preden je iz Vatikana prispela vest o tem, da so sprejeli Wielgusov odstop. V katedrali in pred cerkvijo so skupine vernikov, ki so jih spodbudili predvsem komentarji na radiju Marija, glasno in precej agresivno izražali solidarnost z Wielgusom in zahtevali obsodbo kampanje proti njemu.

Danes naj bi ga umestili za nadškofa

Wielgusa naj bi danes slovesno umestili za nadškofa, potem ko so ga že v petek na verski slovesnosti za zaprtimi vrati posvetili. Da do slovesne umestitve danes verjetno ne bo prišlo, je že predtem poročala poljska televizija, ki je navedla, da so v noči na nedeljo o tem razpravljali poljski in vatikanski predstavniki.

Wielgus je sicer v petek le malo po posvetitvi na položaj nadškofa priznal, da je v času komunizma sodeloval z osovraženo poljsko tajno policijo SB. "Danes pred vami priznam napako, ki sem jo zagrešil v preteklosti, kot sem še priznal svetemu očetu," je v izjavi navedel 67-letni Wielgus. Poljske katolike, ki predstavljajo 90 odstotkov prebivalstva 38,5-milijonske države, je zaprosil za odpuščanje za svojo "napako" in dodal, da "odločitev" o svoji prihodnosti prepušča papežu Benediktu XVI.

Sodelovanje je najprej zanikal

Pred petkom je Wielgus sodelovanje s SB zanikal in celo zaprosil cerkev, naj preuči obtožbe, ki jih na Poljskem jemljejo zelo resno. Prvič so se tovrstne obtožbe pojavile decembra, potem ko je Vatikan sporočil, da bo na položaju nadškofa nasledil Glempa, sicer dolgoletnega kritika komunističnega režima.

Še okrepljene obtožbe so se znova pojavile pred dnevi. Tako je desno usmerjeni časnik Gazeta Polska, ki je že decembra prvi objavil obtožbe proti Wielgusu, v četrtek na svoji spletni stani objavil 68 strani dolg dosje o Wielgusu. Ti dokumenti so pokazali, da je tajna policija Wielgusa rekrutirala leta 1967, ko je bil 28-letni študent filozofije, z njo pa je sodeloval dve desetletji.

Posebna komisija, ki so jo v cerkvi oblikovali tudi na prošnjo Wielgusa samega, pa je po preučitvi obtožb v petek sklenila, da je varšavski novi nadškof dejansko sodeloval s tajno policijo, ni pa želela navesti, ali je to komurkoli škodilo.

Wielgusovo priznanje je Poljsko zadelo v bistvo. Do njega je namreč prišlo potem, ko je katoliška cerkev, ki je veljala za eno od trdnjav opozicije komunizmu, po letih molka lani priznala, da so njeni duhovniki sodelovali s tajno policijo.