Novi veteranski protest na Hrvaškem prekinjen

Niti današnji protest, ki so ga skrajne veteranske organizacije organizirale v Splitu, ni uspel. Zbralo se je le malo več kot 1000 ljudi, ki so se iz solidarnosti kmalu razšli, saj je enega od protestnikov na Rivi obšla slabost. Moški je uro in pol po protestu umrl v bolnišnici.

Objavljeno
27. februar 2011 21.52
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb - Tako kot včerajšni zagrebški protest je tudi splitski potekal v protievropskem ozračju in ob obtoževanju oblasti, da so krive za pregon veteranov domovinske vojne, med njimi Tihomirja Purde, ki je v BiH v izročitvenem postopku Srbiji zaradi domnevnega vojnega zločina.

Glavni organizator sobotnega zagrebškega in današnjega splitskega protesta Željko Sačić je med drugim dejal, da vlada in opozicija gledata samo na svoje in tuje interese. »Oni so izbrali EU, mi Purdo. Oni so izbrali EU, mi Gotovino. Oni so izbrali EU, mi morje,« je dejal Sačić. V obeh mestih so se tako opredelili tudi do arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Oblasti so še postavili zahteve, skregane z zdravo pametjo. Denimo tisto, da bi sodnik v postopkih proti veteranom moral biti veteran, saj le on ve, kaj se je dogajalo v vojni.

Na Hrvaškem pa še vedno odmeva sobotni dogodek v Zagrebu, kjer so mladi huligani izkoristili miren veteranski protest za napad na policijo. Policija je sporočila, da nima nobenih podatkov, da bi nasilneže financirala katera od opozicijskih strank. Mladen Pavić, tiskovni predstavnik vlade, je namreč dejal, da imajo podatke, da so v »organizaciji divjanja po Zagrebu in njegovem financiranju sodelovale nekatere opozicijske stranke«, ni pa želel povedati, katere. Vlada »najostreje obsoja huliganstvo, divjanje in obžaluje poškodbe, ki so jih utrpeli nedolžni Zagrebčani«.

BBB in veterani 
obsojajo nasilje


Sobotni protest na Trgu bana Josipa Jelačića so izkoristili dobro organizirani huligani, ki so v Radićevi ulici nad osrednjim trgom izzvali spopad s policijo. Na policiste so letele opeke, cevi pa bengalke, gostinske mize in stoli ter drugi predmeti, zato so uporabili silo. Privedli so 52 ljudi, med njimi so bili znanci policije z nogometnih tekem, organizatorje nasilja pa čaka do osem let zapora. Poškodovanih je bilo 30 policistov in 20 nasilnežev pa tudi nekaj novinarjev in snemalec ene od televizij.

Nasilnežev niso mogli umiriti niti veterani, ki so se postavili med njih in policijo, niti eden od vojnih poveljnikov Vukovarja Branko Borković - Mladi jastreb. Iz navijaškega združenja Dinama Bad Blue Boys (BBB) so sporočili, da nikakor niso povezani z neredi, da pa so bili med nasilneži najbrž tudi navijači. Nasilje so obsodili še organizatorji veteranskega protesta.

Vojna številk in interpretacij

Čeprav hrvaški mediji in policija ocenjujejo, da se je na Jelačićevem trgu zbralo do 15.000 demonstrantov, jih je bilo največ 4000. S številkami se je namreč v soboto zelo pretiravalo. Poleg ocen o udeležbi na trgu so omenjali celo, da se je s policijo spopadlo 2000 nasilnežev, čeprav jih je bilo največ 200. Hrvaški mediji so poročali, da je bil protest veteranov »miren in dostojanstven«. Demonstracije so bile res mirne, dostojanstva pa ni bilo zaznati. Šlo je za protievropske demonstracije, na katerih so med drugim poveličevali vojne zločince, denimo Tomislava Merčepa, enega najokrutnejših vojnih zločincev, protestnike pa je pozdravil in jim zapel tudi proustaški pevec Marko Perković - Thompson. Iz govorov, parol in transparentov je bilo povsem očitno, da je potekal v organizaciji skrajne hrvaške desnice. Večina največjih in najpomembnejših veteranskih organizacij se shoda ni udeležila tudi zato, ker so blizu vladi in HDZ.