Novi vodja Al Kaide Ajman al Zavahiri

Al Kaida je v izjavi za javnost sporočila, da je po smrti Osame bin Ladna vodenje organizacije prevzel Ajman al Zavahiri.

Objavljeno
16. junij 2011 10.53
Osama Bin Laden (levo) in Ajman al-Zavahiri (desno)
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Islamabad − Al Kaida procesa izbire novega voditelja ni pojasnila, je pa sporočila, da je to najboljši poklon spominu na njene mučenike. Njena izjava je bila sicer polna običajne retorike in obljub o nadaljevanju boja proti »zavojevalskim nevernikom, ki jih vodita Amerika in njena lutka Izrael«. Teroristična organizacija je še sporočila, da ne bo nikoli sprejela legitimnosti židovske države in bo še naprej podpirala muslimane v Afganistanu, Iraku in Severni Ameriki.

Ajman al Zavahiri
, ki bo prihodnji teden dopolnil 60 let, izhaja iz egiptovskega višjega srednjega razreda. Dolga leta je bil Bin Ladnov namestnik. Mnogi menijo, da je bil v resnici ravno on operacijski vodja terorističnih napadov na Svetovni trgovinski center v New Yorku 11. septembra 2001.

Pred dobrim tednom dni je Al Zavahiri v posnetem govoru posvaril, da bo Bin Laden tudi iz groba še naprej plašil Združene države Amerike. »K svojemu bogu je odšel kot mučenik, človek, ki je tako močno strašil Ameriko, ko je še živel, da ta zdaj trepeta ob misli na njegov grob,« je dejal. Dodal je, da se Amerika ne spopada zgolj s posamezno teroristično skupino, ampak z mednarodno muslimansko skupnostjo, ki hoče uničiti njo in njene zaveznice. »Spopada se z nacijo, ki je v prevratu, ki se je iz otopelosti zbudila v renesanso džihada.«

V Delu smo že pred slabim mesecem poročali, da je vodenje Al Kaide dva tedna po smrti nekdaj najbolj iskanega moža na svetu, ki so ga na začetku maja v pakistanskem mestu Abotabad ubili pripadniki posebnih enot ameriške mornarice, začasno prevzel Saif Al Adel, dolgoletni član teroristične organizacije egiptovskega rodu. Že tedaj smo zapisali, da Adelovo imenovanje po vsej verjetnosti le utira pot na vrh Ajmanu Al Zavahiriju, bin Ladnovemu namestniku, ki ga podpira večina visokih članov Al Kaide.