Novi vodja koptskih vernikov škof Tavadros

Ime novega škofa je na slovesnosti iz steklenega keliha v skladu s tradicijo potegnil ministrant s prevezanimi očmi.

Objavljeno
04. november 2012 15.00
EGYPT-RELIGION-COPT-POPE-NAME
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kairo − Koptski verniki so več mesecev po smrti papeža Šenude III., ki je po štirih desetletjih na oblasti umrl marca, star 88 let, danes dobili novega poglavarja cerkve. Za papeža je bil namreč izbran škof Tavadros, čigar ime je na slovesnosti v katedrali svetega Marka v Kairu iz steklenega keliha v skladu s tradicijo potegnil ministrant s prevezanimi očmi.

Kopti so prepričani, da pri takšni izbiri papeža resnično obvelja božja volja, ki vodi roko izbiralca. Da ne bi prišlo do ponarejanja izida, so postopek izbire sicer spremljali strogi ukrepi − poleg zavezanih oči ministranta, ki so ga tokrat izbrali med 12 otroki, so bili lističi z imeni treh kandidatov za poglavarja koptske cerkve − poleg škofa Tavadrosa sta se za položaj potegovala še škof Rafael in oče Rafael Ave Mina − povsem enaki, postopek pa je poleg cerkvenih dostojanstvenikov tako v živo kot prek neposrednega prenosa spremljala množica vernikov, ki je razglasitev rezultatov pozdravila z navdušenim ploskanjem.

Tavadros, 60-letni škof iz province Beheira, bo na položaju novega papeža Aleksandrije in patriarha vse Afrike na sedežu svetega Marka apostola, ki služi kot duhovni vodja za približno deset odstotkov egiptovskega prebivalstva, nasledil papeža Šenudo III. Postal bo že 118. papež v liniji, ki sega vse do začetkov krščanstva in svetega Marka, apostola in avtorja enega od štirih evangelijev, ki so v Egipt pripeljali novo religijo. Po navedbah britanske mreže BBC ima novi papež veliko izkušenj in dobre vodstvene sposobnosti, sicer pa v Egiptu od njega ne pričakujejo radikalnih sprememb.

Škof Tavadros bo položaj prevzel na slovesnosti 18. novembra, ko bo tudi uradno postal vodja največje krščanske skupnosti na Bližnjem vzhodu. Položaj bo sicer prevzel v težkem času za koptske vernike − papež Šenuda je namreč umrl v kritičnem obdobju Kopte, proti katerim se vse od strmoglavljenja režima dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka sredi februarja lani povečuje število napadov. Zadnji med njimi se je tako zgodil konec oktobra, ko je bilo v spopadih z muslimani v vasi južno od Kaira ranjenih pet Koptov. Številni koptski verniki se bojijo tudi novega islamističnega vodstva države, čeprav predsednik Mohamed Morsi zagotavlja, da bo predsednik vseh Egipčanov.