Novinarka in »osebni poudarki« opitega politika

Vodilni nemški liberalci menijo, da so obtožbe o spolnem nadlegovanju za lase privlečene.

Objavljeno
30. januar 2013 20.14
Germany Sexism
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Bill Clinton je moral čez takšno žerjavico, zdaj pa se na obtožbah spolnega nadlegovanja cvre nemški liberalni prvak Rainer Brüderle. »Z lahkoto bi napolnili dirndl,« je 68-letni kanclerski kandidat FDP dejal 29-letni novinarki in Nemci se zdaj vroče prepirajo, ali je šlo za slabo šalo ali kaj več.

Bavarska narodna noša je bila ustvarjena zato, da pokaže ženske prsi, zatrjujejo tisti, ki Sternovi novinarki Lauri Himmelreich očitajo, da pretirava. Med njimi so vsi vodilni nemški liberalci, ki menijo, da so obtožbe za lase privlečene in del kampanje proti stranki, ki je komajda začela okrevati. Svetlolasa novinarka je poleg tega čakala vse leto, preden je objavila članek, ki se začne z besedami: »Ni mi vedno prijetno biti stara 29 let, ženska in politična novinarka. To pa zaradi moških, kot je Rainer Brüderle.« Lahko je razumeti, da ji res ni bilo prijetno pozno ponoči v stuttgartskem hotelskem baru, ko je sama, kot v uvodniku zagotavlja tudi njen urednik, želela le postavljati novinarska vprašanja, »opiti politik« pa je priložnost izkoristil za »osebne poudarke«.

Pomirjevanje afere

Nemčija se je po objavi Sternovega članka z navdušenjem vrgla v prepire o tem, ali je žrtev res mlada novinarka, ki jo je ostareli politik utrujal z neumestnimi pripombami, ali pa je to Brüderle s svojim slabim humorjem, proti kateremu zdaj poteka prava medijska gonja. Nekateri opozarjajo, da je v močnejšem položaju novinarka, saj ji politik s svojim neokusnim dvorjenjem ni mogel škoditi v službi, po drugi strani pa poročenega starca res ni nihče silil, naj dvori mladim dekletom. Največja žrtev bo najbrž spet liberalna FDP, ki se je komaj malo okrepila na spodnjesaških deželnih volitvah.

In Rainer Brüderle? V sredo zjutraj vsaj ni odpovedal svojega običajnega zajtrka z novinarji, na katerega se je zato, ker se je napovedala tudi Laura Himmelreich, zgrnila nemška novinarska srenja. V tistem, kar komentatorji ocenjujejo kot izjemno nespretno pomirjevanje afere, pa se liberalni prvak niti tokrat ni hotel izreči o obtožbah, dejal je le, da poteka družbeno pomembna razprava. In za vsak primer novinarjem tokrat ni ponudil roke v pozdrav, iz dvorane pa se je odpravil šele, ko je Himmelreichova že zdavnaj izginila v dvigalo.

Nekaterim šaljivcem pa je žal, da se ogorčene ženske v takšnih primerih ne zgledujejo pri istospolno usmerjenih, ki bi zagotovo znali na mestu samem obračunati z nekorektnežem. »In kako ti, moj stari, napolniš kopalke, si raje ne predstavljam,« v časopisu Die Welt na primer predlaga Tilman Krause. Toda potem Nemčija, ki je zdaj v ognju prepirov o spolnem nadlegovanju in politični korektnosti, ne bi imela o ničemer razpravljati.