Novinarka v mreži BND

Konec prejšnjega tedna je prišlo na dan, da so nemški obveščevalci pol leta »obdelovali« poročevalko Spiegla iz tujine in strokovnjakinjo za Afganistan Susanne Koelbl.

Objavljeno
23. april 2008 08.00
Ernst Uhrlau
Berlin – Nemški Zvezni obveščevalni službi (BND) se ne uspe izvleči iz afer, ki skorajda tradicionalno spremljajo njeno delo. Konec prejšnjega tedna je prišlo na dan, da so nemški obveščevalci pol leta »obdelovali« poročevalko Spiegla iz tujine in strokovnjakinjo za Afganistan Susanne Koelbl. BND je od junija do novembra 2006 namreč nadzorovala njeno dopisovanje po elektronski pošti z nekim afganistanskim politikom.

Za službo, ki načeloma deluje le v tujini, je zadeva posebno kočljiva. Šele pred kratkim se je namreč razpletla afera s spremljanjem novinarjev v devetdesetih letih, zato je bilo pričakovati, da nemški obveščevalci tega ne počno več. V prejšnji aferi so vohljali za preiskovalnimi novinarji več časopisov, ki so se ukvarjali z varnostnimi problemi. Zvedeti so hoteli, kje v BND so »luknje«, skozi katere k predstavnikom sedme sile uhajajo zaupne informacije. Poleg tega so uspešno novačili informatorje med novinarji, ki so obveščevalce seznanjali o delu svojih kolegov.

V BND zadeve sicer niso hoteli komentirati, a njen prvi človek Ernst Uhrlau je novinarko v petek obvestil o njihovem ravnanju in se ji opravičil. Slišati je tudi ugibanje, da BND v resnici ni spremljala nemške novinarke, ki je bila po strmoglavljenju talibskega režima več kakor štiridesetkrat pod Hindukušem, ampak afganistanskega politika. Kljub temu so zlasti v nemških opozicijskih krogih šokirani zaradi še enega razkritja, ki je v njihovih očeh očiten poseg v svobodo tiska; opozarjajo pa še, da imajo Nemci temeljne pravice tudi v tujini.

Več v tiskanem Delu