Novo politično obzorje za Palestince

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je po srečanju z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni dejala, da ZDA ostajajo zavezane načrtu, po katerem bi Palestinci dobili svojo državo.

Objavljeno
14. januar 2007 14.45
Jeruzalem - Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v soboto zvečer v Jeruzalemu po srečanju z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni dejala, da ZDA ostajajo zavezane bližnjevzhodnemu mirovnemu načrtu, po katerem bi Palestinci dobili svojo državo. Ocenila je tudi, da so za mir na Bližnjem vzhodu "nove priložnosti", ter izrazila upanje, da se bo našlo novo "politično obzorje za Palestince", hkrati pa zagotovila varnost za Izraelce.

Riceova se je pred srečanjem z Livnijevo sestala tudi z izraelskim obrambnim ministrom Amirjem Perecom, danes pa se je v Ramali sešla s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Sočasno z njenim prihodom v Izrael je palestinski premier Ismail Hanija pozval vse palestinske skupine, še zlasti pa gibanji Hamas in Fatah, naj prenehajo z medsebojnimi spopadi, v katerih je v zadnjem mesecu umrlo najmanj 35 ljudi, sto pa jih je bilo ranjenih. Še posebej jih je pozval, naj preprečijo državljansko vojno, v katero jih pehata Izrael in ZDA. "Palestinske krogle morajo biti usmerjene proti okupaciji," je še dejal.

Riceova Abasu obljubila pospešitev bližnjevzhodnega načrta

Condoleezza Rice je danes na srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v Ramali obljubila večjo ameriško zavzetost za pospešitev zastalega bližnjevzhodnega časovnega načrta za mir ter izrazila podporo oblikovanju palestinske države. Abas jo je opozoril, da Palestinci ne pristajajo na vzpostavitev začasne palestinske države znotraj začasnih meja, kar se je pojavilo kot predlog za rešitev bližnjevzhodnega konflikta.

Posvetila sta se tudi notranjepolitičnim palestinskim sporom in spopadom med vladajočim gibanjem Hamas ter Abasovim Fatahom. Riceova je pri tem odločno podprla Abasa in mu obljubila pomoč v orožju ter usposabljanju palestinskih varnostnih sil. "To orožje potrebujemo, da vzpostavimo red in mir," je pristavil Abas. S tem pa naj bi se strinjal tudi Izrael.

O politiki do Iraka

Riceova se je v Izraelu posvetila tudi politiki do Iraka, kar bo ena glavnih točk njenega obiska v Jordaniji, Egiptu, Savdski Arabiji in Kuvajtu, kamor odhaja v prihodnjih dneh. Večina arabskih držav za nadaljevanje podpore ameriški politiki v Iraku zahteva večjo angažiranost Washingtona v zastalem bližnjevzhodnem procesu.

Glede Irana pa je Riceova dejala, da je ameriški predsednik Bush odobril akcije proti iranskim agentom v Iraku in da gre za del širših ukrepov za spopadanje z iranskimi aktivnostmi. "ZDA zgolj odgovarjajo na iranske aktivnosti, ki se pojavljajo že kar nekaj časa in ki ne grozijo zgolj, da bodo še bolj destabilizirale Irak, ampak ogrožajo tudi naše sile," je dejala. Je pa zatrdila, da ZDA ne nameravajo prečkati iraško-iranske meje, da bi se spopadle z Iranci.