Novo poveljstvo policije ZN na Kosovu

Britanec Richard Monk je prevzel poveljstvo mednarodne policije na Kosovu. Monk je tako nasledil Stephena Curtisa, ki je odstopil po februarskih protestih gibanja Samoodločba v Prištini.

Objavljeno
06. marec 2007 20.47
Vozila ZN bodo pregledali forenziki
Priština - Britanec Richard Monk je prevzel poveljstvo mednarodne policije na Kosovu. Monk je tako nasledil Stephena Curtisa, ki je odstopil po februarskih protestih gibanja Samoodločba v Prištini, med katerimi je bilo ranjenih okoli 80 ljudi, dva pa sta izgubila življenje, ko so so mednarodni in lokalni policisti proti protestnikom uporabili gumijaste naboje.

Monk, ki je pred tem služil v mirovni misiji v BiH in kasneje kot svetovalec za policijske zadeve v EU, bo na Kosovu prevzel poveljstvo 1500 policistov Združenih narodov in 7300 kosovskih policistov.

Monk je kot policijski poveljnik v Veliki Britaniji delal 35 let, leta 2000 pa je bil član skupine za mirovne operacije generalnega sekretarja ZN. Na Kosovu bo nasledil Curtisa, ki je mednarodni policiji na Kosovu poveljeval sedem mesecev. Do njegovega odstopa je sicer prišlo po demonstracijah kosovskih Albancev, ki so nasprotovali načrtu za prihodnji status Kosova, ki ga je 2. februarja razgrnil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

Ahtisaari trenutno vodi nadaljnja pogajanja med Beogradom in Prištino, ki so se začela 21. junija na Dunaju, zadnji krog pogovorov na Dunaju pa naj bi bil 10. marca. Ahtisaari je po sklenitvi predzadnjega kroga pogovorov v avstrijski prestolnici 2. marca sicer povedal, da sta beograjska in prištinska delegacija pretehtali vse dele njegovega predloga, vendar do premika glede statusa Kosova še ni prišlo.