Novodobni Unabomber je nekdanji slačifant in dostavljalec pizz z obsesijo do fitnesa in političnih nasprotnikov

Po aretaciji Cesarja Sayoca zaradi vsaj 14 pisemskih bomb je ameriški tisk izbrskal podrobnosti iz njegovega življenja.

Objavljeno
27. oktober 2018 16.43
Posodobljeno
27. oktober 2018 16.46
Hkrati z novico o aretaciji Cesarja Sayoca je prišel tudi podatek o tem, da že ima zgodovino kaznivih dejanj. V preteklosti so ga, prvič leta 1991, aretirali zaradi kraj, prevar in posedovanja drog. FOTO: AFP
V. U.
V. U.
Američani so mu nadeli oznako novodobnega Unabomberja, od včeraj je zaenkrat domnevni pošiljatelj vsaj 14 eksplozivnih pošiljk na naslove ameriških demokratov in nasprotnikov politike Donalda Trumpa za zapahi. Ameriški zvezni policisti so ga aretirali v trgovini z rezervnimi deli za avtomobile v Plantationu na Floridi, kmalu zatem je javnost izvedela njegovo ime: Cesar Sayoc.

Danes je o preteklosti domnevnega pošiljatelja paketov, ki bili po ocenah namenjeni predvsem zastraševanju, a tudi dejansko nevarni, znanega veliko več. Kdo je bil in je 56-letni Sayoc, ki mu sedaj grozi še dve leti več, 58 let zapora?
 
Kot piše The Washington Post, v vsakdanjem življenju ni bil ravno zadržan pri izpostavljanju podpore Trumpu in sovraštva do njegovih nasprotnikov. Svoj beli kombi je polepil z nalepkami, ki so slavile Trumpa, za protiutež jim je dodal nalepke z obrazi tistih z nasprotnega političnega brega, na katerih so bile naslikane rdeče tarče. Na kombiju, v katerem je domnevno živel, odkar sta mu starša pokazala vrata, je našel prostor tudi za podobe obglavljenih lutk, Ku Klux Klana, obešenega temnopoltega moškega in homofobne simbole. Lastne teorije zarote okrog liberalnega milijarderja Georga Sorosa, Baracka Obame, Hillary Clinton in drugih politikov, ki niso na njegovi liniji, je tvital že v preteklosti.

Dolgi lov na Theodorja Kaczynskega, Unabomberja


Lov ameriške roke oblasti na Theodora Kaczynskega, znanega kot Unabomber, je trajal 18 let in velja za enega najdaljših in najdražjih v zgodovini lova na serijske morilce. Kaczynski je med letoma 1978 in 1995 po državi razposlal 16 bomb, v teh eksplozijah so umrli trije ljudje, 23 pa jih je bilo ranjenih.

Kljub natančnemu psihološkemu profilu, razpisu nagrade v vrednosti milijon dolarjev in obsežni preiskavi ameriškemu zveznemu preiskovalnemu uradu FBI primera ni uspelo zapreti. Ujeli so ga šele po tem, ko sta časnika New York Times in Washington Post leta 1995 objavila njegov manifest, v katerem je značilnosti pisanja prepoznal storilčev brat David in o tem obvestil policijo. Aretirali so ga 3. aprila 1996 v Montani in ga obsodili na dosmrtno zaporno kazen.

Danes je nekdanji profesor matematike, ki je z bombami po lastnih besedah želel opozoriti na erozijo svobode kot posledico moderne tehnologije in organizacije, star 76 let in še vedno v zveznem zaporu v mestu Florence v Koloradu.

image
Sayoc je kombi prelepil z nalepkami, ki so slavile Trumpa, za protiutež jim je dodal nalepke z obrazi tistih z nasprotnega političnega brega s tarčami in rasistične ter homofobne naplepke. FOTO: AP

 

Dostavljalec pizz


Sayoc je do začetka letošnjega leta v Fort Lauredalu na Floridi delal kot dostavljalec pizz, njegovi sodelavci se ga sedaj spomnijo kot norega. »Z njim je bilo nekaj resnično narodbe,« ga je označila vodja pizzerije Debra Gureghian.
 
Kaj konkretno ga je motiviralo k pošiljanju vsaj 14 nevarnih eksplozivnih pošiljk, med katerimi je ena s prstnimi odtisti pripeljala do njegove aretacije, ostaja neznanka in situacije ni želela komentirati niti Sarah Jane Baumgartel, ki bo na sodišču prevzela njegovo obrambo.

Zgovornejši je bil Daniel Luvrey, odvetnik, ki ga je zastopal v preteklosti: »Menim, da gre za neke vreste posttrumpovsko očaranje nekoga, ki je nemara imel tudi hude težave. Zaradi aktualne politične klime to pri nekaterih ljudeh prihaja na površje.«

Eden Sayocovih sorodnikov je zanj prizanesljivo povedal, da je na ta način želel le pritegniti pozornost. Hotel je le izraziti svoje mnenje, pri čemer ni želel raniti nikogar, je prepričan. Hotel je povedati, da proti predsedniku ne smeš govoriti.
 

Registriran republikanec


Sayoc je registriran republikanec z bivališčem v Aventuri, ki se nahaja severno od Miamija. Študiral je na kolidžu Brevard v Severni Karolini, kjer je bil član nogometne ekipe. Ne ekipe ameriškega nogometa, pač pa klasičnega evropskega, ob tem je bil tudi član religioznega Canterbury Cluba. V enem izmed letnih albumov fotografij je ohranjen posnetek, ki ga prikazuje v družbi nekoga v škofovskih oblačilih. Študija ni končal.
 
Kot omenjeno, je nazadnje delal kot raznašalec pizz, za leto 2014 pa se je v uradnem dokumentu predstavil tudi kot menedžer strip kluba z imenom Stir Crazy, član slavne skupine slačifantov Chippendales, lastnik čistilnice, profesionalni rokoborec, profesionalni nogometaš v Milanu in igralec nogometa v Arizoni. V zadnjem primeru ameriškega.

image
Eno Sayocovih delovnih mest iz preteklosti je tudi lokal za odrasle Ulta Gentleman's Club v West Palm Beachu. FOTO: AP


Ko so njegovo pestro zgodovino zaposlitev preverili, nadaljuje The Washington Post, so v skupini Chippendales ovrgli kakršno koli zvezo z njim. Tudi v indijanskem plemenu Seminole na Floridi so se na njegovo trditev, da ima gene iz tega plemena, odzvali s sporočilom, da nimajo podatkov, ki bi to potrjevali. V resnici je Sayoc sin očeta Filipinca in matere Italijanke, mati, ki je sedaj stara 76 let, pa je bila nekoč aktivna v demokratski stranki. Zadnja leta med njo in sinom ni bilo kontaktov.


»Živi z mamo. Nima pohištva.«


Leta 2012, ko je še živel pri njej, je, kot piše BBC, doživel bankrot. Na dokumentu o tem je med drugim zapisano: »Živi z mamo. Nima pohištva.«

Da je Sayoc res leta delal v različnih lokalih za odrasle na jugu Floride, je potrdil njegov bratranec, ki je dodal, da o politiki nekdaj ni govoril. »Pamet je moral izgubili šele pred kratkim,« je povedal. »V času Trumpa«. In še: »Vzel je preveč steroidov, ti te naredijo norega.« Sayoc velja za obsedenega s fitnesom.

Prvi tvit v podporo Trumpu je poslal že precej pred njegovim predsedovanjem, leta 2016, njegovo fiksacijo z njegovimi nasprotniki pa odraža tudi število tvitov, v katerih se pojavljajo njihova imena. Soros v 34 primerih, Obama v 29, Clintonova pa v 21.
 
Hkrati z novico o njegovi aretaciji je prišel v javnost tudi podatek o tem, da že ima zgodovino kaznivih dejanj. V preteklosti so ga, prvič leta 1991, aretirali zaradi kraj, prevar in posedovanja drog, floridske policiste pa je leta 2002 zaposili celo z grožnjo tamkajšnjemu podjetju Florida Power & Light, da bo razstrelil njegov elektrovod.

V pizzeriji, kjer je delal do januarja, ga niso odslovili, ker je veljal za zanesljivega dostavljalca. A je moral kombi vseeno parkirati na mestu, kjer ni bil viden, pomnijo pa ga tudi po nadlegoivanju sodelavcev z rasističnimi komentarji in zapisi.

»Bil je zelo jezen na svet, na temnopolte, jude, homoseksualce,« je še povedala vodja pizzerije Debra Gureghian, ki je bila kot lezbijka tudi sama tarča njegovih opazk. Če bi imel popolno avtonomijo, nihče od temnopoltih in gejev ne bi preživel, je izjavljal.