NSA vohunila tudi za brazilsko predsednico in mehiškim predsednikom

Dokumenti, ki jih je novinarjem posredoval Edward Snowden, so razkrili novo prekoračitev pooblastil ameriške agencije NSA.

Objavljeno
02. september 2013 16.11
MEXICO-ELECTION/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Brasilia − Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je vohunila za brazilsko predsednico Dilmo Rousseff in mehiškim predsednikom Enriquejem Peñom Nieto, preden je bil ta izvoljen za predsednika, kažejo podatki, ki jih je objavila brazilska televizija Globo.

Kolumnist britanskega Guardiana Glenn Greenwald, ki mu je trenutno najbolj znani žvižgač Edward Snowden razkril zaupne dokumente o dejavnostih NSA, je v nedeljo za brazilsko televizijo Globo dejal, da dokument iz junija 2012 dokazuje, da je NSA vdrl v elektronski naslov Nieta, ki je bil takrat še kandidat za mehiškega predsednika.

Iz dokumenta je tudi razvidno, da je agencija prisluškovala tudi Nietovi glasovni pošti, med drugim pa je komunikacija vključevala možna imena za oblikovanje predsednikovega kabineta.

Tiskovni predstavnik mehiškega zunanjega ministrstva jeP potrdil, da je videl poročilo NSA, ni pa ga želel komentirati.

Brazilija: Domnevno vohunjenje napad na suverenost

Glede brazilske predsednice Dilme Rousseff je NSA v poročilu zapisala, da je s pomočjo programa, ki je spremljal vse vsebine na spletu, do katerih je dostopala predsednica, želela bolje razumeti njene metode komuniciranja in njene sogovornike.

Rousseffova, ki bo oktobra obiskala Washington, je glede razkritij, o katerih je poročal Globo, že sklicala delovno srečanje.

»Če bodo te navedbe potrjene, potem je to nesprejemljivo in bi to lahko označili kot napad na našo suverenost,« je po pisanju STA dejal brazilski pravosodni minister Jose Eduardo Cardozo.

Program NSA je agentom dovoljeval dostop do celotne komunikacije brazilske predsednice in njenega osebja prek telefona, interneta in družbenih omrežij.

Cardozo se je glede spremljanja komunikacije brazilske predsednice in njenega osebja minuli teden že srečal z ameriškim podpredsednikom Joeom Bidnom.