NSA zanika vohunjenje za princeso Diano

Ameriška Agencija za nacionalno varnost je zanikala, da bi prisluškovala telefonskim pogovorom britanske princese Diane, ki je umrla v prometni nesreči v Parizu leta 1997.

Objavljeno
13. december 2006 13.47
Princesa Diana
Washington - Ameriška Agencija za nacionalno varnost, ki rutinsko prisluškuje elektronskim komunikacijam po vsem svetu, je v torek zanikala, da bi posebej prisluškovala telefonskim pogovorom britanske princese Diane, ki je umrla v prometni nesreči v Parizu leta 1997. Britanski mediji se te dni ukvarjajo z novico o skrivnih posnetkih Dianinih telefonskih pogovorov na dan smrti, ki naj bi jih Američani naredili brez vednosti britanskih kolegov.

Britanski preiskovalci naj bi v četrtek uradno sklenili preiskavo o Dianini smrti z ugotovitvijo, da je bila njena smrt nesreča, saj je bil voznik avtomobila, v katerem se je vozila skupaj s prijateljem Dodijem al Fayedom, vinjen. Kot je poročal časopis London Observer, so ameriški vohuni zagotovili britanskim kolegom, da na posnetkih ni nobenih informacij, ki bi povedale kaj novega glede okoliščin smrti princese.

NSA je v torek sporočila, da ima 39 zaupnih dokumentov glede Diane, vendar ni nikoli posebej prisluškovala le njej. Vsi dokumenti so bili objavljeni že leta 1998. Šlo naj bi za posnetke pogovorov drugih ljudi, ki so omenjali Diano, NSA pa zanika, da bi kadarkoli posebej prisluškovala njenim pogovorom.