O Kosovu naj odloča parlament

Srbski predsednik Tadić je na sestanku s sogovorniki iz vrst parlamentarnih strank spregovoril o predlogu posebnega odposlanca ZN za Kosovo Ahtisaarija. Predlog po mnenju Tadića ni sprejemljiv.

Objavljeno
05. februar 2007 16.50
Posodobljeno
05. februar 2007 16.59
Boris Tadić
Beograd - Predsednik Srbije Boris Tadić in njegovi sogovorniki iz vrst parlamentarnih strank so današnji sestanek sklenili z ugotovitvijo, da je edino skupščina pristojna za obravnavo in odločanje o predlogu glede statusa Kosova, ki ga je v petek v Beogradu in Prištini predstavil posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari. Udeleženci sestanka tudi menijo, da sedanja pogajalska skupina za Kosovo nima več mandata za pogajanja in napovedano srečanje na Dunaju 13. februarja.

Tadić je sestanek s predstavniki srbskih strank sklical v petek, po srečanju z Ahtisaarijem, danes pa jim je predstavil predlog posebnega odposlanca ZN in ponovil, da ni sprejemljiv za Srbijo. Sestanek je sicer sklical tudi zato, ker srbska skupščina po parlamentarnih volitvah, ki so potekale 21. januarja, še ni konstituirana.

Beograd predlog zavrača, Priština podpira

Ahtisaari je v petek v Beogradu in Prištini uradno predstavil svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki o neodvisnosti sicer ne govori izrecno, po oceni Srbije pa odpira pot zanjo, kar je za Beograd nesprejemljivo. Priština na drugi strani iz istega razloga predlog podpira.

Iz predsednikovega urada so sporočili, da je Tadić svojim sogovornikom na sestanku predlagal čimprejšnje konstituiranje parlamenta, ki naj zatem že na prvem zasedanju razpravlja o Ahtisaarijevem predlogu in sprejme svoje stališče. Tadić je tudi predlagal, da sedanji skupščinski sklic obnovi mandat pogajalski skupini za Kosovo, da bi se lahko udeležila dunajskega srečanja 13. februarja, zavzel pa se je še za čimprejšnje oblikovanje nove srbske vlade.

Kot so poročali srbski mediji, so udeleženci srečanja s Tadićem ugotovili, da dosedanja skupina za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova zaradi parlamentarnih volitev nima več mandata za nadaljevanje pogovorov. Izpostavili so tudi, da se mora o Ahtisaarijevem predlogu izreči nov skupščinski sklic, ki naj sprejme izhodišča za nadaljnja pogajanja in odloči o pogajalski skupini Beograda.

Na dunajski sestanek bo šel Tadić

Večina Tadićevih sogovornikov je tudi menila, naj na dunajski sestanek, ki ga je za 13. februar sklical Ahtisaari, odpotuje Tadić in mednarodnemu pogajalcu pove, da Beograd ne more odgovoriti na njegov predlog, dokler se o njem ne izreče novi skupščinski sklic.

Predstavnik Demokratske stranke, ki jo sicer vodi Tadić, je izrazil zaskrbljenost, ker se današnjega sestanka niso udeležili vsi predsedniki parlamentarnih strank. Kot so poročali beograjski mediji, štiri stranke oziroma koalicije, ki so si na volitvah 21. januarja zagotovile vstop v parlament, niso poslale na sestanek svojih voditeljev, med njimi tudi zveza DSS-NS, na čelu katere je odhajajoči premier Vojislav Koštunica.

Beograd predlog zavrača, Priština podpira

V Beograd prihaja tudi britanski minister za evropske zadeve Geoff Hoon , katerega obisk je bil sicer predviden že pred Ahtisaarijevim petkovim obiskom.

Wisner prepričuje Albance in Srbe v dobre plati predloga

Ameriški odposlanec za Kosovo Frank Wisner je med današnjim obiskom v kosovski prestolnici zatrdil, da Albancev končni predlog o statusu pokrajine, katerega osnutek je v petek razgrnil posebni odposlanec Združenih narodov za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova Martti Ahtisaari, ne bo razočaral, so poročali srbski mediji. Wisner, ki naj bi v torek obiskal še Beograd, je tudi kosovskim Srbom svetoval, naj podrobno preučijo Ahtisaarijev predlog.

Wisner se je v Prištini ločeno sešel s predsednikom in premierom Kosova, Fatmirjem Sejdiuem in Agimom Cekujem, kot tudi s kosovsko pogajalsko skupino. Na novinarski konferenci po uradnih srečanjih je izpostavil, da so ZDA prepričane, da je Ahtisaarijev predlog odličen in da zato zasluži vso podporo.

Morebitne predloge Prištine bodo obravnavali na dodatnih posvetovanjih 13. februarja na Dunaju, do katerih bo prišlo ne glede na to, ali se jih bo udeležila tudi delegacija iz Beograda, je zatrdil ameriški odposlanec za pogajanja o Kosovu. Kot je pojasnil, je Ahtisaari na dunajski sestanek povabil obe strani, "če se ga katera od njiju ne bo udeležila, je to njena stvar".

Kot so poročali beograjski mediji, se je Wisner po prihodu v Prištino najprej sešel s političnimi predstavniki kosovskih Srbov, ki jim je ponovil, da ZDA podpirajo Ahtisaarijev predlog. Svetoval jim je, naj ga podrobno preučijo, "saj vsebuje mehanizme za varstvo vseh prebivalcev pokrajine, še posebej pa za kosovske Srbe".

Vodja parlamentarne Srbske liste za Kosovo Oliver Ivanović je sogovorniku iz Washingtona odgovoril, da morajo biti Srbi v predlogu obravnavani posebej, ne pa "v svežnju z drugimi manjšinskimi skupnostmi". Ivanović poleg tega meni, "da Beograd za nadaljnja pogajanja o Kosovu po nedavnih parlamentarnih volitvah potrebuje čas za oblikovanje nove vlade in sestavo nove pogajalske skupine".

Wisner, ki naj bi v torek prišel še v Beograd, je povedal, da bo do konca tedna odpotoval tudi v Moskvo, ki po njegovem prepričanju ne bo nasprotovala predlogu za končni status Kosova. Ameriški diplomat je že ob koncu januarja napovedal, da bo Washington skušal po diplomatski poti preprečiti morebitni veto Rusije, ko bo Varnostni svet ZN odločal o statusu Kosova.