O Kosovu naj odloča parlament

Srbski predsednik Tadić je na sestanku s sogovorniki iz vrst parlamentarnih strank spregovoril o predlogu posebnega odposlanca ZN za Kosovo Ahtisaarija. Predlog po mnenju Tadića ni sprejemljiv.

Objavljeno
05. februar 2007 18.42
Beograd - Predsednik Srbije Boris Tadić in njegovi sogovorniki iz vrst parlamentarnih strank so današnji sestanek sklenili z ugotovitvijo, da je edino skupščina pristojna za obravnavo in odločanje o predlogu glede statusa Kosova, ki ga je v petek v Beogradu in Prištini predstavil posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari. Udeleženci sestanka tudi menijo, da sedanja pogajalska skupina za Kosovo nima več mandata za pogajanja in napovedano srečanje na Dunaju 13. februarja.

Tadić je sestanek s predstavniki srbskih strank sklical v petek, po srečanju z Ahtisaarijem, danes pa jim je predstavil predlog posebnega odposlanca ZN in ponovil, da ni sprejemljiv za Srbijo. Sestanek je sicer sklical tudi zato, ker srbska skupščina po parlamentarnih volitvah, ki so potekale 21. januarja, še ni konstituirana.

Ahtisaari je v petek v Beogradu in Prištini uradno predstavil svoj predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki o neodvisnosti sicer ne govori izrecno, po oceni Srbije pa odpira pot zanjo, kar je za Beograd nesprejemljivo. Priština na drugi strani iz istega razloga predlog podpira.

Iz predsednikovega urada so sporočili, da je Tadić svojim sogovornikom na sestanku predlagal čimprejšnje konstituiranje parlamenta, ki naj zatem že na prvem zasedanju razpravlja o Ahtisaarijevem predlogu in sprejme svoje stališče. Tadić je tudi predlagal, da sedanji skupščinski sklic obnovi mandat pogajalski skupini za Kosovo, da bi se lahko udeležila dunajskega srečanja 13. februarja, zavzel pa se je še za čimprejšnje oblikovanje nove srbske vlade.

Kot so poročali srbski mediji, so udeleženci srečanja s Tadićem ugotovili, da dosedanja skupina za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova zaradi parlamentarnih volitev nima več mandata za nadaljevanje pogovorov. Izpostavili so tudi, da se mora o Ahtisaarijevem predlogu izreči nov skupščinski sklic, ki naj sprejme izhodišča za nadaljnja pogajanja in odloči o pogajalski skupini Beograda.

Večina Tadićevih sogovornikov je tudi menila, naj na dunajski sestanek, ki ga je za 13. februar sklical Ahtisaari, odpotuje Tadić in mednarodnemu pogajalcu pove, da Beograd ne more odgovoriti na njegov predlog, dokler se o njem ne izreče novi skupščinski sklic.

Predstavnik Demokratske stranke, ki jo sicer vodi Tadić, je izrazil zaskrbljenost, ker se današnjega sestanka niso udeležili vsi predsedniki parlamentarnih strank. Kot so poročali beograjski mediji, štiri stranke oziroma koalicije, ki so si na volitvah 21. januarja zagotovile vstop v parlament, niso poslale na sestanek svojih voditeljev, med njimi tudi zveza DSS-NS, na čelu katere je odhajajoči premier Vojislav Koštunica.