O operacijah in novem strateškem konceptu zavezništva

Vojaški odbor zveze Nato, ki ga sestavljajo načelniki generalštabov vojsk držav članic zavezništva, je na srečanju v portugalski Sintri ta konec tedna razpravljal o operacijah zavezništva ter o oblikovanju novega strateškega koncepta zveze Nato.

Objavljeno
19. september 2009 19.06
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Sintra - Vojaški odbor zveze Nato, ki ga sestavljajo načelniki generalštabov vojsk držav članic zavezništva, je na srečanju v portugalski Sintri ta konec tedna razpravljal o operacijah zavezništva ter o oblikovanju novega strateškega koncepta zveze Nato, je povedal načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, ki se tudi udeležuje srečanja.

Kot je pojasnil Šteiner, je bil v ospredju razprave o operacijah Afganistan. Poveljnik mednarodnih sil v Afganistanu (Isaf), ki delujejo v okviru Nata, Stanley McChrystal, je na srečanju predlagal nove pristope za Afganistan. Med drugim naj bi bil cilj teh pristopov usmeritev k Afganistancem, ne proti njim, je še dejal Šteiner.

 

Glede novega strateškega koncepta Nata so načelniki generalštabov vojsk vseh 28 članic precej pozornosti posvetili odnosu Nato-Rusija, ki je tesno povezan z vprašanjem energetske varnosti. Slednje je po besedah Šteinerja tako kot ekološka varnost med novimi izzivi v svetu, na katere bo moral odgovoriti novi strateški koncept.

 

Admiral Giampaolo di Paola je ob začetku srečanja v petek menil, da so izzivi, s katerimi se sooča Nato, "danes morda celo večji od tistih v času hladne vojne".


Revizijo strateškega koncepta zavezništva, ki so jo voditelji Nata začeli po vrhu zavezništva v Strasbourgu in Kehlu spomladi letos, naj bi končali na vrhu Nata v Lizboni jeseni prihodnje leto. Trenutni strateški koncept zavezništva namreč nosi letnico 1999 in je zastarel, nova strategija pa naj bi se med drugim osredotočila tudi na grožnje, kot so piratstvo, terorizem in spletni kriminal po vsem svetu.

 

O ameriški odpovedi protiraketnemu ščitu v Vzhodni Evropi pa na srečanju v Sintri, ki se bo zaključilo v nedeljo, po besedah Šteinerja niso govorili.