Ob Hanijevi potrditvi premirja se streljanje nadaljuje

V Palestini sta bila ubita dva paletsinca, šest pa je bilo ranjenih, kljub temu, da je premier Ismail Hanija potrdil dogovor o splošni prekinitvi ognja med gibanjima Hamas in Fatah.

Objavljeno
20. december 2006 11.54
Zamaskirani Hamasovi študentje univerze v Hebronu
Gaza - Palestinski premier Ismail Hanija je potrdil dogovor o splošni prekinitvi ognja med njegovim gibanjem Hamas in gibanjem Fatah predsednika Mahmuda Abasa. Kot je že v torek zvečer napovedal Abas, naj bi se premirje začelo že ob 23. uri po lokalnem času. Kljub prekinitvi ognja je v noči na sredo prišlo do novih spopadov.

"Imamo dogovor, ki ga pozdravljamo," je izjavil Hanija na novinarski konferenci v Gazi. "Službe notranjega ministrstva bodo nadzorovale izvajanje tega sporazuma in upamo, da se bodo naši ljudje jutri zbudili v boljših razmerah, da bi lahko rešili trenutno krizo," je dodal.

Abas je novico o sklenitvi dogovora objavil v torek zvečer, pri čemer je dejal, da pri pogajanjih sodelovale "prijateljske države in prijateljski voditelji, kot je jordanski kralj Abdulah II".

Kljub temu je v noči na sredo prišlo do novih spopadov med privrženci obeh gibanj, pri čemer sta bila ubita dva Palestinca, še šest pa je bilo ranjenih. V Gazi je še naprej patruljiralo več deset oboroženih moških, na ulicah pa so bile še vedno zapore, čeprav bi jih morali v skladu s dogovorom umakniti.