Ob slovesu šiitskega voditelja poostrili varnost

V Bagdad so z letalom prepeljali truplo za rakom umrlega šiitskega vodje Abdula Aziza al-Hakima, ki je v sredo umrl v Teheranu. Oblasti so na območju, kjer bo žalna slovesnost, poostrile varnostne ukrepe.

Objavljeno
28. avgust 2009 14.03
Š. Ro.
Š. Ro.
Bagdad - Posmrtne ostanke vplivnega vodje šiitov Abdula Aziza al-Hakima, ki je v sredo umrl v Iranu, so prepeljali v Bagdad, kjer bo danes tudi žalna slovesnost.

Krsto s truplom enega najvplivnejših voditeljev iraške šiitske stranke je na letališču pričakal iraški premier Nuri al Maliki in še več kot sto drugih funkcionarjev. Hakimovo truplo so nato prepeljali v mesto Karbala, v Najafu pa ga bodo jutri upepelili.


Hakim, ki je imel sicer pomembno vlogo pri ameriško-iraških odnosih, je v Teheranu umrl za rakom na pljučih. Že v iranski prestolnici se je na stotine ljudi zbralo na žalni slovesnosti, kjer se je šiitskemu vodji z govorom poklonil tudi iranski voditelj Ajatola Kamenej.


V Bagdadu pa so medtem že poostrili varnost, predvsem na območju, kjer bo pogreb, ki se ga bodo udeležili številni pripadniki šiitov. Mnogi opozarjajo, da so takšne slovesnosti pogosto tarča bombnih napadalcev. Oblasti so zato močno pritisnile na varnostne sile, ki morajo obvarovati mesto.

 

Hakim se je sicer z boleznijo umaknil s politične scene, posle pa predal sinu Amarju, ki naj bi se v kratkem zavihtel na čelo stranke. Hakim je kot velik nasprotnik Sadama Huseina obdržal dobre zveze z ZDA in Iranom, ki je šiitom že izkazal veliko podporo. Vodja šiitskega gibanja je postal leta 2003, potem ko so v Najafu v bombnem napadu ubili njegovega brata Ajatolo Mohameda Baqr al-Hakima in še sto drugih njegovih podpornikov.