Ob trku vlaka poškodovanih več kot 70 ljudi

V nesreči na pariški železniški postaji Gare de I'Est je bilo danes poškodovanih več kot 70 ljudi. Vlak, na katerem je bilo 600 potnikov, je pri prihodu na postajo v vzhodnem predelu Pariza trčil v odbojnik.

Objavljeno
05. april 2007 16.30
Pariz - V nesreči na pariški železniški postaji Gare de I'Est je bilo danes poškodovanih več kot 70 ljudi. Vlak, na katerem je bilo 600 potnikov, ki so v času prometne konice hiteli na delo, je pri prihodu na postajo v vzhodnem predelu Pariza trčil v odbojnik.

Preiskava o vzroku nesreče v teku

Po nesreči regionalnega vlaka, ki je pripeljal iz smeri Chateau-Thierry, je policija strojevodjo pridržala na zaslišanju. Predstavnik francoskih železnic (SNCF) Thierry Mignauw je na novinarski konferenci povedal, da je strojevodja že "v rokah policije", v teku pa je tudi preiskava o vzroku nesreče.

Mignauw je še dodal, da je vlak trčil v odbojnik s hitrostjo med petimi in sedmimi kilometri na uro, strojevodja pa po njegovih besedah pred nesrečo SNFC ni obvestil o kakršnihkoli težavah. "Preiskava bo pokazala, če se je nesreča zgodila zaradi napake v zavornem sistemu."

Trčenje je bilo kljub nizki hitrosti "zelo sunkovito", je povedel eden od udeležencev v nesreči, potniki - večina jih je stala, da bi po prihodu vlaka na postajo čim prej izstopili - pa so popadali na tla.

Nesreča povzročila zmedo

V reševalni akciji je sodelovalo 115 gasilcev in reševalcev. Gasilci so povedali, da je večina ponesrečencev utrpela poškodbe zaradi padca po tleh, eden izmed njih ima zlomljen nos. Poškodovanih naj bi bilo 71 ljudi, 58 pa so jih odpeljali v bolnišnico, je povedal zdravnik v vrstah pariške gasilske brigade.

Nesreča je povzročila kar nekaj zmede v voznih redih drugih predmestnih železniških povezav v smeri pomembnega vozlišča na vzhodnem obrobju Pariza. Po besedah predstavnika za stike z javnostmi SNCF pa to ni bila nesreča, ampak "primer, ki se zgodi od časa do časa".