Obama bo dal priložnost diplomaciji

Ameriški predsednik je kongres prosil, naj odloži glasovanje o resoluciji o omejenem vojaškem posredovanju v Siriji.

Objavljeno
11. september 2013 13.05
Obama US Syria
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama, ki se na mednarodnem področju še vedno ukvarja predvsem s krizo v Siriji, namerava pred vojaškim posredovanjem proti režimu tamkajšnjega predsednika Bašarja al Asada, za katerega je lobiral zadnje tedne, dati novo priložnost diplomaciji.

Obama je tako med včerajšnjim nagovorom državljanov dejal, da je kongres prosil, naj do nadaljnjega odloži glasovanje o resoluciji o omejenem vojaškem posredovanju v Siriji, ki jo je na pobudo Bele hiše spisal senatni odbor za zunanje zadeve. Kot je pojasnil po poročanju tiskovne agencije AFP, obstaja namreč možnost, da bo režim v Damasku upošteval ruski predlog in predal svoje kemično orožje.

Po njegovih besedah je sicer še prezgodaj, da bi lahko napovedali, ali bo ruski predlog ustavil ameriške zračne napade. »Prezgodaj je še, da bi lahko ocenili, ali bo pobuda uspešna,« je tudi dejal Obama, a dodal, da ima predlog veliko potenciala.

Zagotovil je, da Združene države Amerike vojaške sile ne bodo uporabile, dokler inšpektorji Združenih narodov ne bodo predstavili svojega poročila. Vseeno je obljubil, da bo ameriško mornarico obdržal v pripravljenosti in na ta način ohranil pritisk na sirski režim.

Dejal je še, da razume Američane, naveličane krvavih spopadov na tujem, dodal, da je se tudi sam bolj zavzema za to, da bi vojne končal, kot pa začel nove, a opozoril, da bo v primeru ameriškega neukrepanja v Siriji znova uporabljeno kemično orožje, še piše AFP.