Obama bo skušal znova zagnati bližnjevzhodni proces

Po neuspešni turneji ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod, bo ovire v zastalem mirovnem procesu poskušal premostiti predsednik Obama, ki se bo srečal z izraelskim premierom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Abasom.

Objavljeno
22. september 2009 09.17
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama se bo danes sešel z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. S srečanjem bo poskušal premostiti velike ovire v zastalem mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, a večjega preboja ni pričakovati.

 

Ameriški predsednik se bo ob robu zasedanje Generalne skupščine ZN z obema državnikoma sešel ločeno, nato pa se bodo srečali še na tristranskem vrhu.

 

To bo prvo tovrstno srečanje, odkar je Obama januarja prevzel predsedniški položaj, pri čemer je med drugim obljubil, da bodo prizadevanja za dosego miru na Bližnjem vzhodu ena od prednostnih nalog njegove demokratske administracije.

 

Tristransko srečanje je Bela hiša presenetljivo napovedala v soboto, ko so tudi sporočili, da je cilj pogovorov "postaviti temelje za obnovitev pogajanj in ustvariti pozitiven kontekst zanje, da bi tako lahko bila uspešna".

 

Do njega sicer prihaja tik po zadnji turneji ameriškega odposlanca Georgea Mitchella na Bližnjem vzhodu, od koder pa se je vrnil praznih rok. Mitchellu namreč izraelskega vodstva ni uspel prepričati v zamrznitev gradnje judovskih naselbin na palestinskih ozemljih, kar je trenutno glavno jabolko spora.

 

Palestinsko vodstvo in Obamova administracija zahtevata polno zamrznitev judovske gradnje, Netanjahu pa ponuja zgolj začasno nekajmesečno zamrznitev, a ne v Vzhodnem Jeruzalemu in v primerih, ko so gradnjo že odobrili.

 

V Obamovi administraciji so že dali vedeti, da po torkovem srečanju ni pričakovati kakega sporočila. Jasno skeptični sta tudi izraelska in palestinska stran. V izraelski vladi so mnenja, da "razmere niso zrele za obnovitev pogajanj", palestinske oblasti pa so podobno poudarile, da srečanje ne pomeni obnovitve mirovnih pogajanj z Izraelom.