Obama bo v Rusiji propagiral akcijo v Siriji

Če bo Obama v Sankt Peterburgu dejansko propagiral napade na Sirijo, bo to ironija brez primere.

Objavljeno
02. september 2013 19.42
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – Predsednik dumskega odbora za mednarodne­ odnose Aleksej Puškov je pred četrtkovim vrhunskim zasedanjem G20 napovedal, da bo ameriški predsednik Barack Obama poskušal izrabiti srečanje za upravičevanje napada na Sirijo.

Kljub diametralno nasprotnim stališčem glede Sirije na urniku srečanja še vedno ni dvostranskih pogovorov med Obamo in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Vrhunsko zasedanje bo v Sankt Peterburgu in če bo Obama na njem dejansko propagiral omejene napade na Sirijo, bo to ironija brez primere. Rusija je namreč poleg Kitajske najtesnejša zaveznica režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki je po trditvah uradnega Washingtona odgovoren za napad s sarinom v predmestju Damaska, v katerem naj bi po ameriških navedbah umrlo 1429 ljudi, med njimi 426 otrok. Bela hiša je v petek o tem izdala poročilo, njegova glavna pomanjkljivost pa je, da so iz njega izpustili nekatere­ zaupne dokaze, ki so jih menda predstavili samo posvečenim očem predstavnikov ameriškega kongresa. Ne gre pozabiti, da to ni prva obtožba proti Asadu zaradi uporabe kemičnega orožja proti civilistom.

»Trditve, da dokazi obstajajo, vendar so zaupni, so pod vsakršno kritiko. Gre za nespoštovanje partnerjev,« je bil oster ruski predsednik Vladimir Putin. Ameriško stran je pozval, naj dokaze – če z njimi dejansko razpolagajo – predstavi pred varnostnim svetom Združenih narodov, Obamo pa opomnil, da je dobitnik Nobelove nagrade za mir, zato ne bi smel nasedati »provokacijam« in Združenih držav Amerike še bolj vplesti v sirski konflikt. Inšpektorji Združenih narodov bodo predstavili poročilo o incidentu sredi septembra, vendar je njihov mandat omejen zgolj na oceno o tem, ali se je napad dejansko zgodil, ne pa, kdo stoji za njim.

Ruska oblast o kemičnem napadu že ves čas govori kot o »provokaciji«, v ruskih medijih pa se je z bliskovito naglico razširilo poročilo bližnjevzhodnega dopisnika tiskovne agencije AP in Mint Press News Dala Gavlaka ter jordanske svobodne novinarke Yahye Abagneh, ki na podlagi pogovorov z zdravniki ter uporniki in njihovimi družinskimi člani v predmestju Damaska sklepata, da je kemični napad rezultat nepazljivega ravnanja ene od uporniških skupin s kemičnim orožjem. Dostavil naj bi jim ga šef saudske obveščevalne službe, princ Bandar bin Sultan. »Saudski uradniki so prepričani, da lahko princ Bandar, veteran diplomatskih intrig Washingtona in arabskega sveta, pod mizo priskrbi vse, česar Cia ne more: polna letala denarja in orožja,« so skrivnostnega Saudijca vzeli pod drobnogled pri Wall Street Journalu.

Tajni saudsko-ruski pogovori?

Bandar bin Sultan naj bi po poročanju Geoffreyja Ingersolla s spletnega portala Business Insider, ki se sklicuje na članek v Telegrafu, Putinu na nedavnih tajnih pogovorih ponudil dogovor o vzdrževanju cen nafte v zameno za podporo pri strmoglavljanju Asada. V primeru zavrnitve dogovora naj bi Bandar zagrozil z napadi na prizorišča olimpijskih iger v Sočiju s strani čečenskih skrajnežev, ki se trenutno v Siriji borijo na strani upornikov, Rusijo naj bi snubil tudi z obljubo o zaščiti ruskega pomorskega oporišča Tartus v Siriji. Zgodba je nastala na podlagi anonimnih virov, zato je že mogoče slišati obtožbe o teoriji zarote.

Dejstvo je, da poleg Združenih držav Amerike tudi Rusija krepi navzočnost v Sredozemskem morju, kamor je prejšnji konec tedna napotila še svojo protipodmorniško ladjo in križarko z vodenimi protiraketnimi izstrelki. Koliko ruskih bojnih ladij je trenutno v Sredozemlju, ni znano, je pa načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov junija razkril, da ima Rusija tam za stalno nameščenih 16 bojnih ladij ter spremljajoče helikopterske enote. Rusija, ki je s Kitajsko v varnostnem svetu blokirala že tri resolucije proti sirskemu režimu, je po poročanju Kommersanta odložila dobavo protiraketnih sistemov S-300 in bojnih helikopterjev Damasku, kar naj bi storila zato, ker zanje še ni prejela plačila.