Obama in Medvedjev nameravata Iran pripraviti do spoštovanja obveznosti

Moskva je zadržana do uvajanja novih sankcij proti Iranu, kljub temu pa si bosta z ZDA prizadevali za uskladitev stališč.

Objavljeno
13. november 2011 11.08
Posodobljeno
13. november 2011 11.24
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Honolulu - Ameriški predsednik Barack Obama je po srečanju z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom poudaril, da si bosta državi prizadevali za oblikovanje skupnega odziva na iranski jedrski izziv. Njun cilj je zagotoviti, da bo Teheran izpolnil svoje mednarodne obveznosti, piše Slovenska tiskovna agencija.

Obama in Medvedjev sta se srečala v Honoluluju na Havajih ob robu vrha Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec).

Moskva je zelo zadržana, kar se tiče uvajanja novih sankcij proti Iranu, kljub temu pa si bosta državi prizadevali za uskladitev stališč. Oba predsednika sta tako potrdila »namen oblikovanja skupnega odziva, s čimer lahko Iran pripravimo do spoštovanja mednarodnih obveznosti v zvezi z jedrskim programom,« je poudaril Obama.

Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani pa je danes napovedal, da bo Iran znova premislil o svojem sodelovanjem z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). »Agencija je z novim pristopom pokazala, da sodelovanje ali nesodelovanje ne pomeni nikakršne razlike v njenih odločitvah - ki so vsekakor neprofesionalne,« je dejal v nagovoru poslancem.

IAEA je v torek objavil poročilo, v katerem navaja, da je Iran od leta 2003 pa vsaj do 2010, če ne še naprej, razvijal jedrsko eksplozivno napravo. Šlo je za strukturiran program, ki se lahko še vedno nadaljuje, je opozorila agencija. Za podkrepitev trditev, da je Iran razvijal atomsko bombo, ima IAEA okoli 1000 strani dokazov, so zatrdili na sedežu agencije na Dunaju.

Iran je vseskozi zatrjeval, da je njegov jedrski program miroljubne narave in da nikakor ne razvija jedrskega orožja. Novo poročilo IAEA ga postavlja na laž, vendar pa v Teheranu vztrajajo in menijo, da poročilo IAEA temelji na ponarejenih podatkih, še piše STA.