Obama na GS ZN: Odziv mednarodne skupnosti na razmere v Siriji prešibek

Začelo se je zasedanje generalne skupščine ZN. Obama je povedal, da je pri sirskem vprašanju na kocki tudi ugled ZN.

Objavljeno
24. september 2013 18.41
US-68TH-SESSION-OF-THE-UNITED-NATIONS-GENERAL-ASSEMBLY-BEGINS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Začela se je 68. zasedanje generalne skupščine ZN v New Yorku. Po govoru generalnega sekretarja ZN Ban Ki Muna in brazilske predsednice Dilme Rousseff je zbrane nagovaril tudi ameriški predsednik Barack Obama. Omenil je tako razmere v Siriji kot tudi odnose z Iranom in Egiptom.

Povedal je, da je bil dosedanji odziv mednarodne skupnosti na razmere v Siriji prešibak. Pozval je k ostri resoluciji ZN o Siriji, katera bo v primeru nespoštovanja določil predvidevala tudi sankcije zoper režim Bašarja al Asada. Po njegovih besedah, bi resolucija brez zagroženih posledic pomenila, da je mednarodna organizacija nezmožna uveljaviti svoje zahteve. »Če ne moremo doseči dogovora niti o tem, bomo s tem pokazali, da Združeni narodi ne morejo uveljaviti niti najbolj osnovnih mednarodnih pravnih določil,« je povedal. Dodal je še, da je vsakršno zanikanje, da za napadom s kemičnim orožjem v predmestju Damaska stoji Asad, »žalitev za človeški razum in legitimnost«.

V povezavi s pogajanji o iranskem jedrskem programu je pozdravil zavezanost iranske vlade k iskanju skupne rešitve. »Blokada na poti pogajanj se bo morda izkazala za preveč težavno, a trdno verjamem, da je treba dati diplomatski poti priložnost,« je povedal. Dejal je še, da je pogajanja z Iranom in sklenitev dogovora poveril državnemu sekretarju Johnu Kerryju.

Omenil je tudi Egipt, kjer je včeraj sodišče prepovedalo delovanje Muslimanske bratovščine. Kot je pojasnil, bo nadaljnja ameriška podpora Egiptu odvisna od njegove zaveze k demokratičnim reformam. Dotaknil se je tudi napada na kenijsko nakupovalno središče. Po njegovih besedah je bil krvavi napad, v katerem je umrlo več kot 60 ljudi, dokaz, da je grožnja terorizma sicer nižja kot pred petimi leti, a še vedno prisotna.

Dotaknil se je tudi mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci, ki po več letih popolne zamrznitve znova stekli šele to poletje. Dejal je, da je zdaj pravi čas za rešitev dolgoletnega spora in da morata biti obe strani pripravljeni sprejemati kompromise in tvegati. Povedal je, da morajo biti Izraelci in njihovi zavezniki pripravljeni sprejeti palestinsko državo, hkrati pa je arabske države pozval, da je dolgotrajen mir mogoče le s t. i. rešitvijo dveh držav.

Ban Ki Mun: Dogodki prehitevajo ustanove, zgrajene za drugo obdobje

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je na današnji otvoritvi splošne razprave 68. zasedanja generalne skupščine ZN v New Yorku pozval svetovne voditelje, naj poslušajo klic zgodovine in odgovorijo na pravične zahteve ljudi, sicer bodo ustanove, ki so bile zgrajene za neko drugo obdobje, dogodki prehiteli, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Glavna tema tokratne splošne razprave v Generalni skupščini ZN, ki jo vodi John Ashe iz Antigve in Barbude, je trajnostni razvoj s poudarkom na zastavitvi novih ciljev po letu 2015, ko na nek način poteče rok trajanja ciljem, podanim leta 2000 z deklaracijo tisočletja.

Ban se je v svojem nastopu, ki pomeni tudi poročilo o delu ZN v minulem obdobju, dotaknil drugih problemov na svetu, s katerimi se ubada svetovna organizacija. Med njimi je omenil tudi najbolj perečo temo, to je Sirija, kjer je v treh letih bojev umrlo 100.000 ljudi, sedem milijonov pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Zavzel se je za kaznovanje tistih, ki so uporabili kemično orožje, vendar poudaril, da je konvencionalno orožje pobilo največ ljudi, zato bi države morale prenehati oskrbovati sprte strani z njim. Kemično orožje je sicer ustvarilo nek diplomatski trenutek, ki ga je treba izkoristiti in pripeljati sprte strani za pogajalsko mizo na mirovno konferenco Ženeva 2, še piše STA.