Obama podpisal zakon o finančni pomoči Pakistanu

ZDA bodo namenile 7,5 milijarde dolarjev za pomoč Pakistanu v naslednjih petih letih za civilne projekte. Denar ne bo dobila pakistanska vlada neposredno, ampak ga bo razdeljevala posebna ekipa veleposlaništva ZDA v Islamabadu.

Objavljeno
16. oktober 2009 09.55
Da. O./STA
Da. O./STA
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek podpisal zakon o 7,5 milijarde dolarjev pomoči Pakistanu v naslednjih petih letih za civilne projekte. Obama je zakon podpisal šele, ko so v kongresu pomirili strahove Pakistana, da se želijo ZDA vpletati v njihove notranje zadeve.

 

Predsednika odborov za mednarodne odnose v senatu in predstavniškem domu, demokrata John Kerry in Howard Berman, sta pakistanskemu zunanjemu ministru Šahu Mahmudu Kurešiju izročila dokument, ki pravi, da ZDA s tem zakonom ne bodo posegale v suverenost Pakistana. Kureši je prišel v Washington po tem, ko je v Islamabadu nastala močna opozicija zakonu zaradi domnevnih posegov v suverenost.

 

Američani so sicer s pomočjo previdni, saj denarja ne bodo dali neposredno pakistanski vladi, ampak ga bo razdeljevala posebna ekipa veleposlaništva ZDA v Islamabadu neposredno za različne gospodarske in socialne projekte. Denar je namenjen izboljšanju življenja za navadne Pakistance, da ti ne bi padali pod vpliv skrajne islamske ideologije.

 

Zakon je bil v kongresu potrjen soglasno in tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je poudaril, da temelji na skupni zavezi ZDA in Pakistana za izboljšanje življenjskih pogojev v Pakistanu, utrjevanje demokracije in vladavine prava ter boja proti skrajnežem, ki ogrožajo tako Pakistan kot tudi ZDA.

 

Zakon sicer prihaja s pogoji, saj bo morala državna sekretarka Hillary Clinton vsake pol leta poročati, ali je pakistanska vojska še naprej pod civilnim nadzorom, ali odstranjevanje mreže za ilegalno prodajo jedrskih materialov poteka nemoteno in ali pakistanska vojska morda ni začela spet sodelovati s skrajneži.