Obama poskuša nadoknaditi zamujeno

Ameriški predsednik je dejal, da se je v sredo pomeril »z možakom, ki noče odgovarjati za prava stališča Mitta Romneyja«.

Objavljeno
05. oktober 2012 13.07
US-VOTE-2012-DEMOCRATIC CAMPAIGN-OBAMA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama, ki mu analitiki očitajo poraz na prvem od treh televizijskih soočenj z izzivalcem na prihajajočih novembrskih volitvah, nekdanjim guvernerjem zvezne države Massechussetts Mittom Romneyjem, poskuša popraviti vtis.

Na včerajšnjih shodih v Koloradu in Wisconsinu je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tako videti povem drugače kot v sredo − bil je energičen, bojevit in jedrnat. Romneyja je obtožil spreminjanja stališč, volivce pa pozval, naj ne nasedajo obljubam z debate, ampak se raje osredotočijo na »pravega Mitta Romneyja«. Kot je dejal, se je v sredo namreč pomeril »z možakom, ki noče odgovarjati za prava stališča Mitta Romneyja« glede davkov, izobrazbe in ostalih zadev. »Guverner Romney lahko poplesuje okoli svojih stališč, a če hočeš biti predsednik, ameriškemu ljudstvu dolguješ resnico,« je dejal Obama.

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney pa je svojim privržencem včeraj sporočil, da je zmaga na obzorju. Kljub samozavesti sicer ni počival na lovorikah, ampak se je udeležil konference v Denverju, na kateri je posvaril, da bodo Obamove gospodarske politike Združene države popeljale po poti dolžniške krize, ki pretresa Evropo. Včeraj je sicer zabeležil še eno pomembno zmago, in sicer ga je podprla Nacionalna orožarska zveza (NRA), najvplivnejši orožarski lobi v ZDA, ki se je že večkrat sprl z Obamo.

Romney in Obama se bosta pred volivci javno pomerila še dvakrat, in sicer 16. oktobra v Hempsteadu (New York) in 22. oktobra v Boci Ratonu (Florida). Še pred njima pa bosta svojo priložnost dobila podpredsedniška kandidata Joseph Biden in Paul Ryan, ki se bosta 11. oktobra pomerila v Danvilleu (Kentucky).