Obama prek prve ovire

Težje bo s potrditvijo resolucije v predstavniškem domu, ne glede na doslej izraženo podporo.

Objavljeno
05. september 2013 09.46
USA-FISCAL/OBAMA-SHUTDOWN
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Washington − Ameriški predsednik Barack Obama je še korak bližje kongresni podpori za vojaško posredovanje proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga Bela hiša obtožuje uporabe kemičnega orožja. Podporo vojaški intervenciji je namreč že izrekel senatni odbor za mednarodne odnose.

Omenjeni odbor je včeraj z razmeroma tesno večino − desetimi glasovi za in sedmimi proti − podprl predlog resolucije, ki dovoljuje »omejeno in usmerjeno« uporabo ameriških oboroženih sil v Siriji, ne sme presegati 90 dni in ne vključuje pa ameriških kopenskih sil v bojnih operacijah. Besedilo so sicer na zahtevo senatorja iz vrst republikanske stranke Johna McCaina nekoliko zaostrili. Dodali so namreč, da je namera Združenih držav spremeniti momentum na sirskem bojišču in okrepiti borbene zmogljivosti sirske opozicije.

Na odločitev senatnega odbora se je z zadovoljstvom odzvala Bela hiša. Kot so sporočili iz administracije predsednika Obame, bodo še naprej sodelovali s kongresom in poskušali zagotoviti podporo obeh strank. V senatu − celoten bo o resoluciji glasoval prihodnji teden − po pričakovanju z zagotovitvijo podpore ne bo težav, saj je v rokah demokratov, težjo nalogo pa bo imela Obamova administracija z zagotavljanjem zadostne podpore v predstavniškem domu. Ne glede na to so v Beli hiši prepričani v uspeh.

Optimizma jim ne manjka niti pri zagotavljanju podpore mednarodne skupnosti, kar je predvsem naloga ameriškega predsednika, ki se je včeraj mudil na obisku na Švedskem, danes in jutri pa na srečanju skupine G20 v Sankt Peterburgu. Med obiskom v Stockholmu je tako dejal, da mednarodna skupnost ne more molčati ob dogodkih v Siriji. Dodal je, da tako imenovane rdeče linije − uporabe kemičnega orožja − ni določil on, ampak svet. »Na nitki ne visi moja kredibilnost,« je dodal. »Na nitki visi kredibilnost mednarodne skupnosti in ameriškega kongresa,« je še dodal Obama.

Kot je sicer sporočil ameriški zunanji minister John Kerry, je Washington na svojo stran že pridobil več držav, predvsem zaveznic v regiji. »Podporo zbiramo tudi pri drugih državah, med drugim pri Arabski ligi« je dejal Kerry in dodal, da je nekaj arabskih držav celo ponudilo, da bo poravnalo stroške intervencije. Kot je pojasnil, o ukrepanju razmišljajo Saudska Arabija, Združeni arabski emirati, Katar, Turčija in Francija.

»Siriji in svetu, diktatorjem in teroristom, zaveznikom in civilistom, moramo poslati jasno sporočilo, da ko rečemo 'nikoli več', ne mislimo, morda še kdaj, ne mislimo, morda še kje, ampak mislimo nikoli več,« je še dejal Kerry.