Obama razglasil predsedniško kandidaturo

Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama je v prestolnici te zvezne države uradno razglasil, da se bo potegoval za položaj predsednika ZDA.

Objavljeno
10. februar 2007 22.12
Clintonovi bo konkuriral tudi Obama
Springfield - Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama je danes v prestolnici te zvezne države Springfield razveselil rastoče vrste svojih podpornikov in uradno razglasil, da se bo potegoval za položaj predsednika ZDA. 45-letni Obama je doslej prvi temnopolti kandidat, ki je uradno stopil v boj za osvojitev nominacije demokratske stranke za predsedniške volitve leta 2008, v javnomnenjskih raziskavah pa zaostaja za senatorko iz New Yorka Hillary Clinton.

Kandidaturo je razglasil v državnem kongresu Illinoisa v Springfieldu, kjer je preživel osem let kot državni senator. Ob veliki medijski pozornosti je privržencem dejal, da lahko zgradijo bolj upanja polno Ameriko. Priznal je pomanjkanje izkušenj na zvezni politični ravni, vendar pa je bil v Washingtonu dovolj dolgo, da ve, da ga bo potrebno spremeniti. V govoru je poudarjal zgodovinske izzive in prelomnice in predvsem upanje na boljšo prihodnost.

Obama doslej še ni podal jasnega političnega programa, demokratom pa je simpatičen, ker je vedno nasprotoval vojni v Iraku in opozarjal na posledice, ki so danes vidne. Leta 2002, ko je kongres glasoval za vojna pooblastila predsedniku Georgeu Bushu, ga sicer še ni bilo v senatu. Pred kratkim je predlagal zakon proti povečanju števila ameriških enot in umiku vojske iz Iraka do 31. marca, ki za zdaj še ne uživa dovolj podpore pri kolegih.

“Suhec brez denarja in s čudnim imenom"

Obama se je Američanom na nacionalni ravni prvič predstavil z govorom na konvenciji stranke leta 2004 v Bostonu, kjer so za predsedniškega kandidata potrdili senatorja iz Massachusettsa Johna Kerryja. "Kdo bi si mislil, da bo novi senator iz države Illinois, suhec brez denarja in s čudnim imenom," ga je leta 2004 pred govorom napovedala njegova soproga, prav tako pravnica Michelle Obama.

Američani o njem še danes ne vedo veliko, saj je v zveznem senatu šele dve leti, pred tem pa je bil osem let državni senator Illinoisa. Velja za glavnega tekmeca Hillary Clinton, ki ima na svoji strani denar in močno organizacijo, kar mora Obama še zbrati skupaj z več podrobnejšimi predlogi, kaj bi rad dosegel na položaju predsednika ZDA. Za zdaj ogreva podpornike z lepimi in navdušujočimi besedami ter simboliko. S Clintonovo se bosta krepko spopadala za glasove ameriških temnopoltih, ki so bili doslej zaradi njenega moža Billa Clintona senatorkina dediščina.

Demokratski nasprotniki in morda kasneje tudi republikanci ga bodo napadali predvsem zaradi pomanjkanja izkušenj s področja nacionalne varnosti. Čakajo ga tudi pritlehni napadi, ker je temnopolt, že sedaj pa se omenja dejstvo, da je njegovo polno ime Barack Hussein Obama, ki se rima na Osama.

Podporniki: Obama karizmatičen, posluša predloge in sprejema kompromise

Obama se je rodil na Havajih materi iz Kansasa in očetu iz Kenije, odraščal je tudi v Indoneziji, opazili pa so ga že med študijem prava na Harvardu, kjer je bil prvi temnopolti urednik publikacije Harvard Law Review. Njegovo ime v jeziku svahili pomeni "blagoslovljeni".

Njegov politični slog je umirjen, podporniki pravijo, da ima karizmo ter da zna poslušati predloge in sprejemati kompromise. Zna biti tudi trmast, kar je spoznala njegova nekdanja mentorica pri pravniškem podjetju, ki jo je vztrajno vabil na zmenke, na koncu pa sta se poročila. Svoja politična razmišljanja je razložil v dveh dobro prodajanih knjigah "Dreams From My Father" in "The Audacity of Hope".

Je zagovornik smrtne kazni, brez česar v ZDA ni upanja na uspeh na predsedniških volitvah, vendar pa le v primerih najhujših zločinov, ker meni, da smrtna kazen ne odvrača ljudi od zločinov. Obama naj bi na skrivaj tudi kadil, vendar pa naj bi se sedaj zaradi kampanje odločil, da bo opustil razvado.