Obama še naprej zaupa Bernankeju

Ameriški predsednik Barack Obama je predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve Bena Bernankeja predlagal za nov štiriletni mandat na tem položaju, vendar ga mora potrditi še senat.

Objavljeno
25. avgust 2009 18.39
Da. O./STA
Da. O./STA
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama je predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Bena Bernankeja predlagal za nov mandat na tem položaju. Imenovanje za nov štiriletni mandat, ki se bo začel 31. januarja, mora potrditi senat. Bernankeju se sedanji mandat izteče konec januarja 2010.

Obama je za naznanilo svoje odločitve prekinil svoj dopust, ki ga preživlja v mestu Oak Bluffs v Massaschusettsu. "Ben je finančnemu sistemu, ki mu je grozil propad, pristopil z mirnostjo in modrostjo. Z drznimi dejanji in razmišljanjem izven običajnih okvirjev je pomagal zaustaviti prosti padec našega gospodarstva," je poudaril Obama in dodal, da pri tem nobena odločitev ni bila lahka.

Z novim Bernankejevim mandatom na čelu Feda Obama pričakuje utrditev finančnega sektorja, z njegovim imenovanjem pa naj bi ostalim centralnim bankam poslal tudi jasno sporočilo, da ZDA v teh negotovih časih ne nameravajo spreminjati denarne politike.


"Človek, ki stoji poleg mene, Ben Bernanke, je vodil Fed v času ene najhujših finančnih kriz, s katero se je svet kadarkoli soočil. Prepričan sem, da si Ben, ki je do potankosti naštudiral vzroke Velike depresije, ni nikoli predstavljal, da bo del tako odgovorne ekipe, ki bo pripomogla k rešitvi iz nove krize. Toda zaradi njegovega znanja, temperamenta, poguma in kreativnosti je pripomogel prav k temu," je ameriški predsednik pohvalil Bernankeja.


Bernanke se je Obami zahvalil za izkazano zaupanje in za podporo močnemu in neodvisnemu Fedu. Poudaril je, da je glavni cilj centralne banke zagotoviti stabilno finančno okolje in če ga bo potrdil tudi senat, si bo prizadeval ustvarjati močne temelje gospodarske rasti in stabilnosti.

Sedanjega prvega moža Feda je na to mesto leta 2005 imenoval Obamov predhodnik George Bush. Pred Bernankejem je bil na tem mestu Alan Greenspan, ki je položaj zasedal 18 let. Bernanke je ob koncu drugega Bushevega mandata in ob začetku mandata Obame odigral ključno vlogo pri stabilizaciji ameriškega trga in pri spopadanju z najhujšo gospodarsko krizo v ZDA po letu 1930.

Bernanke je že v preteklosti užival široko podporo, tudi pri včasih neobičajnih ukrepih, ki jih je izvajal za blaženje posledic recesije. Kljub temu pa se Obama pri svojem predlogu za ponovno imenovanja Bernankeja utegne soočiti z nasprotovanjem ameriškega kongresa.