Obama se z zbranimi sredstvi približuje Clintonovi

Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama je v prvem četrtletju za svojo predsedniško kampanjo zbral 25 milijonov dolarjev, kar je le milijon manj od rekorderke, newyorške senatorke Hillary Clinton.

Objavljeno
05. april 2007 10.12
Barrack Obama
Washington - Demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama, za katerega pred dvema letoma zunaj Chicaga ni slišal še skoraj nihče, je v prvem četrtletju za svojo predsedniško kampanjo zbral 25 milijonov dolarjev, kar je le milijon manj od rekorderke, newyorške senatorke Hillary Clinton in dva milijona dolarjev več od najuspešnejšega republikanca, nekdanjega guvernerja Massachusettsa Mitta Romneyja. Demokratski kandidati krepko prekašajo republikanske, saj so skupaj zbrali 80 milijonov dolarjev, nasprotna stran pa skupaj le 40 milijonov.

Razlogov za uvodni uspeh demokratov je več, nobeden med njimi pa trenutno ne obeta nič dobrega za zmago republikancev leta 2008. Republikanski volivci naj za zdaj še ne bi bili navdušeni nad seznamom kandidatov in donatorji naj bi še vedno držali roke na denarnici v pričakovanju novih ljudi. Ankete kažejo, da so demokrati veliko bolj zadovoljni s svojimi kandidati, velike vsote denarja pa kažejo, da so demokrati zelo zagreti za spremembo v Beli hiši. Uspeh Baracka Obame je velik, saj je imela Clintonova za sabo svojega moža Billa Clintona, njegovo mrežo donatorjev kot tudi lastno iz dveh senatnih kampanj.

Ankete "kažejo" na Clintonovo


Clintonova je še vedno vodilna kandidatka v anketah, vendar pa Obamovih 25 milijonov dolarjev pomeni, da nikakor več ni neizogibna zmagovalka demokratskega primarnega procesa. To je zanjo morda tudi dobro, saj se bodo republikanci z napadi in kritikami začeli bolj osredotočati na Obamo, ki je senatorko krepko premagal po številu donatorjev. Obama je dobil denar od 100.000 ljudi, Clintonova pa od 50.000, kar pomeni, da je temnopolti senator navdušil tudi navadne Američane, ki mu lahko kasneje prispevajo še več, do skupne meje 4600 dolarjev na osebo za primarne in splošne volitve skupaj.

Clintonovi in Obami med demokrati sledi nekdanji senator in podpredsedniški kandidat John Edwards s 14 milijoni dolarjev, pred guvernerjem Nove Mehike Billom Richardsonom s šestimi milijoni in senatorjem iz Connecticuta Christopherjem Doddom s štirimi milijoni. Med republikanci je razočaral senator iz Arizone John McCain z 12,5 milijona dolarjev, ki je na tretjem mestu za Romneyjem in nekdanjim newyorškim županom Rudyjem Giulianijem s 15 milijoni dolarjev. Giuliani, ki vodi v anketah med republikanci, je Obami čestital za uspeh, podobne čestitke pa so prišle tudi iz tabora Hillary Clinton.

Giuliani zvest svojim prepričanjem

Giuliani je sicer v sredo na televiziji CNN povedal nekaj stavkov, ki mu bodo škodovali med republikanskimi volivci. Kar je za politika v ZDA redkost, je Giuliani ostal zvest svojim prepričanjem in je ponovil, da še naprej podpira pravico žensk do splava. Osebno je sicer proti in bi vsaki ženski svetoval, naj tega ne dela, vendar pa obenem meni, da gre za osebno odločitev, zaradi katere ženske pač ne bi smele iti v zapor. Potrdil je tudi svojo staro izjavo, da bi morali revnim ženskam omogočiti splav iz javnih proračunov. V naslednjih dneh je pričakovati ostre odzive krščanske desnice.