Obama v prepiru z avstralskim premierom Howardom

Avstralski premier, ki vztaja pri svoji kritiki Obame, je razjezil tako ameriške demokrate kot republikance, ki se ne strinjajo z vmešavanjem v ameriško notranjo politiko.

Objavljeno
13. februar 2007 10.33
Avstralski premier John Howard
New York - Avstralski premier John Howard vztraja pri svoji kritiki ameriškega predsedniškega kandidata Baracka Obame, v kateri je izjavil, da če bi bil on vodja teroristične mreže Al Kaide v Iraku, bi na koledarju obkrožil marec 2008 in molil za zmago Obame in demokratov. Obama sicer pripravlja predlog zakona za umik ameriške vojske iz Iraka do marca 2008.

Obama, ki je v soboto razglasil svojo kandidaturo za predsedniško nominacijo Demokratske stranke, se je razveselil nepričakovanega darila enega najodločnejših zaveznikov ameriškega predsednika Georgea Busha, saj so se na Howarda vsule kritike tako s strani ameriških demokratov kot republikancev.

Obama zadovoljen s povečano pozornostjo medijev

Napad avstralskega premierja je Obami povečal že tako veliko medijsko pozornost in prepoznavnost med Američani, ki so se seveda postavili na njegovo stran, kot se to vedno zgodi, če domačega politika kritizira kdo iz tujine. Avstralskemu premieru je tako že v nedeljo sporočil, da napad enega od Bushevih zaveznikov takoj po najavi svoje predsedniške kandidature, jemlje kot kompliment. Howardu je še sporočil, da če je res tako zagret za vojno v Iraku, naj potem tja pošlje še kakšnih 20.000 Avstralcev.

Howard vztaja pri svojih kritikah

Howard je v ponedeljek za avstralsko radijsko postajo ABC vztrajal pri svojih kritikah, ker bi bil poraz ZDA v Iraku katastrofa za Zahod. Napadel je tudi domače avstralske kritike, ki si dovolijo redno kritizirati Busha, njemu pa ne pustijo, da kritizira politiko demokratskega politika, ki sploh ni predsednik.