Obama v vlogi mirovnega posrednika

Ameriški predsednik Barack Obama se bo v torek sestal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, kjer bodo skušali doseči dogovor o novih mirovnih pogajanjih.

Objavljeno
20. september 2009 10.20
Da. O./STA
Da. O./STA

Washington – Ameriški predsednik Barack Obama se bo v torek sestal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, je sporočila Bela hiša. V uradu izraelskega premiera so danes tristransko srečanje že potrdili.

"Premier je pozitivno odgovoril na povabilo ameriškega predsednika Obama, da se sreča z njim kot tudi s predsednikom palestinskih oblasti," so sporočili iz urada izraelskega premiera.

 

Neimenovani palestinski predstavnik je prav tako potrdil, da se bo Abas v torek udeležil tristranskega srečanja. "To bo formalno srečanje, ker ne želimo razočarati ameriške administracije, ki si želi, da do srečanja pride. A to ne pomeni nadaljevanja mirovnih pogovorov z Izraelom, ker so ta odvisna od zaustavitve judovskih naselbin," je še dejal palestinski predstavnik.

Kot piše britanski BBC, bo Obama najprej opravil individualne pogovore z obema voditeljema, nato pa bo sledil še skupni sestanek, kjer bodo skušali doseči okviren dogovor za pričetek novih mirovnih pogajanj. Največja ovira ostaja gradnja novih izraelskih naselbin na območju Gaze.

Netanjahu je delno popustil pod pritiski ZDA, saj je Izrael pripravljen "zamrzniti“ nadaljnjo gradnjo novih naselbin, vendar ne na območju Gaze oziroma tam, kjer so že potrdili gradbene načrte. Palestinski voditelj Abas se je odzval z besedami: "Pot do pogajanj je sedaj blokirana. Mi smo opravili svoj del dogovora, sedaj je na vrsti še Izrael."


Do srečanja v Washingtonu prihaja potem, ko se je ta teden na bližnjevzhodni turneji mudil ameriški odposlanec za Bližnji vzhod George Mitchell, ki pa se je v ZDA vrnil praznik rok, saj Izraelcev ni uspel prepričati, da zaustavijo gradnjo judovskih naselbin. Mitchell, nekdanji senator, ki je pomagal v 90. letih minulega leta posredovati tudi na Severnem Irskem, je pogovore prihodnji teden označil kot znamenje Obamove "trdne zavezanosti vsestranskemu miru".