Obama za nov mandat Bernankeja

Ameriški predsednik Barack Obama bo predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Bena Bernankeja predlagal za nov mandat na tem položaju. Obama se pri tem utegne soočiti z nasprotovanjem ameriškega kongresa.

Objavljeno
25. avgust 2009 11.52
Mo.Z.
Mo.Z.
Washington - Ameriški predsednik Barack Obama bo predsednika ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) Bena Bernankeja predlagal za nov mandat na tem položaju. Imenovanje za nov mandat, ki se bo začel 31. januarja, mora potrditi senat.

Bernankeju se sedanji mandat izteče konec januarja 2010, neimenovani viri iz Bele hiše pa so že potrdili, da naj bi ga Obama na mestu predsednika Feda imenoval še za naslednja štiri leta. Odločitev bo uradno znana ob 16. uri po srednjeevropskem času, ko naj bi Obama, ki se trenutno mudi na počitnicah, sporočil svojo odločitev.

 

Sedanjega prvega moža Feda je na to mesto leta 2005 imenoval Obamov predhodnik George Bush. Pred Bernankejem je bil na tem mestu Alan Greenspan, ki je položaj zasedal 18 let. Bernanke je ob koncu drugega Bushevega mandata in ob začetku mandata Obame odigral ključno vlogo pri stabilizaciji ameriškega trga in pri spopadanju z najhujšo gospodarsko krizo v ZDA po letu 1930.

 

Bernanke je že v preteklosti užival široko podporo, tudi pri včasih neobičajnih ukrepih, ki jih je izvajal za blaženje posledic recesije. Kljub temu pa se Obama pri svojem predlogu za ponovno imenovanja Bernankeja utegne soočiti z nasprotovanjem ameriškega kongresa.