Obama za zasliševanja brez spornih metod

Potem ko je ameriško pravosodno ministrstvo zaradi nedovoljenih sredstev pri zasliševanju predlagalo ponovno odprtje 12 primerov CIE, je Barack Obama že dal pobudo za oblikovanje posebnih skupin, ki bodo skrbele za zasliševanje.

Objavljeno
24. avgust 2009 17.58
Ta.R.
Ta.R.
Washington - Ameriško pravosodno ministrstvo je predlagalo ponovno odprtje okoli 12 primerov CIE. Od njih želijo predložitev vseh dokazov v posameznih primerih, še posebej o postopkih kako so do informacij prišli.

Pravosodni minister Eric Holder predlog še preučuje, Bela hiša pa se je že odločila, da bo ustanovila posebno skupino zasliševalcev, ki bodo v primeru ponovnega odprtja primere preučili.

''Lani je CIA predložila letno poročilo, vendar je bilo toliko stvari označenih kot zaupno, da iz poročila nisi mogel praktično nič izvedeti,'' je povedal Daniel Sandford iz BBC-ja. Pravosodni minister Eric Holder je na pobudo ameriške zveze za človekove pravice, od CIE zahteval, da razkrijejo več podatkov. Ali bo proti agentom CIE sprožena raziskava, bo državni tožilec obravnaval v kratkem.

 

Glede na podatke ameriških medijev, naj bi bil največji problem uporaba nedovoljenih sredstev pri zasliševanju, še posebej pri zasliševanju domnevnih teroristov. Predstavnik CIE, Paul Gimigliano, je povedal, da dokler jih o primeru uradno ne obvesti sodišče, zadeve ne bodo komentirali.

 

Obama ustanovil novo skupino zasliševalcev osumljenih teroristov

Ameriški predsednik Barack Obama pa je medtem podpisal ukaz za oblikovanje nove posebne skupine, ki bo skrbela za zasliševanje terorističnih osumljencev. Zasliševanje naj bi za razliko od časov pretekle administracije potekalo brez spornih metod, ki so sedaj tudi v ZDA opredeljene kot mučenje.

 

Podrobnosti o novi skupini z imenom "Zasliševalska skupina za ujetnike visoke vrednosti" ali s kratico HIG, bodo objavljene šele danes, vendar pa naj bi jo nadzoroval Svet za nacionalno varnost, torej neposredno Bela hiša. Iz obveščevalne agencije CIA, ki je bila za zasliševanje terorističnih osumljencev pristojna doslej, so izrazili veselje in olajšanje, da se bodo znebili tega vročega kostanja.

 

Še danes bo objavljeno tudi poročilo generalnega inšpektorja pravosodnega ministrstva o postopkih z ujetniki v času administracije Georgea Busha. Objavo poročila je dosegla Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) s tožbo, o nekaterih podrobnostih, kot so bile grožnje s svedri in pištolami ter simulacije usmrtitev, pa sta že poročala Washington Post in New York Times.

 

Grožnje s smrtjo med zaslišanji so po ameriških zakonih prepovedane. Obama ne želi uradno preganjati prejšnje administracije zaradi postopkov z ujetniki, ker to prinaša s seboj številne pravne in politične težave v času, ko želi predsednik urediti druge prioritete, kot je okrevanje gospodarstva in zdravstvena reforma, vendar pa pravosodni minister Eric Holder razmišlja o preiskavi.

 

Holderju naj bi postalo kar slabo, ko je bral poročilo generalnega inšpektorja in se nagiba k preiskavi, o čemer pa se še ni odločil. Z novo skupino za zasliševanje se Obama skuša še bolj oddaljiti od praks administracije svojega predhodnika. Do januarja 2010 namerava zapreti zloglasno taborišče za osumljene teroriste v Guantanamu na Kubi, ne glede na nasprotovanje kongresnikov, ki mu želijo onemogočiti selitev osumljencev na ameriška tla.

 

Kljub vsem spremembam pa je Obama tudi razočaral svoje liberalne podpornike, ker namerava domnevno najbolj okorele teroriste zapreti za nedoločen čas brez sojenja. Gre za osebe, za katere so prepričani, da bodo nadaljevali s terorističnim poslom, soditi pa jim menda ne morejo, ker se lahko zaradi spornih metod pretekle administracije zgodi, da jim ne bodo mogli dokazati krivde. Dokazi, pridobljeni z mučenjem, namreč ne veljajo.