Obama: ZDA se morajo odločiti za napad

Napad na Sirijo: Ameriški predsednik bo počakal na odločitev ameriškega kongresa, ki je do 9. septembra na počitnicah.

Objavljeno
31. avgust 2013 15.05
SYRIA-CONFLICT-ARMY
Ma. Ja., Ni. Č., Delo.si
Ma. Ja., Ni. Č., Delo.si

20:24

Britanski predsednik vlade David Cameron razume odločitev ameriškega predsednika in jo podpira.

19:54

Barack Obama je v kratki izjavi javnosti sporočil, da bi ZDA morale vojaško ukrepati proti Sirijo zaradi uporabe kemičnega orožja ... A ne takoj. »To lahko stori jutri, naslednji teden ali čez en mesec«.

Odločil se je, da bo bo za odobritev ukrepa zaprosil ameriški kongres, ki pa je na počitnicah do 9. septembra.

»Smo ZDA, ne smemo in ne moremo spregledati, kar se je zgodilo v Damasku,« je še dejal Obama.

19:00

Proti vojaškemu napadu ZDA na Sirijo v Londonu protestira 1000 ljudi, v Frankfurtu 700, nekaj sto ljudi pa se je protestno zbralo tudi pred Belo hišo v Washingtonu.

18:53

Predstavniki Združenih narodov še ostajajo v Siriji in bodo nadaljevali s humanitarnim delom, poroča Reuters.

18:45

Obama bo predvidoma ob 19:15 nagovoril državljane in jim predstavil razmere v Siriji. Kaže, da takojšnjega napada ne bodo odredil, so za tuje tiskovne agencije sporočili iz Bele hiše.

ZDA ima v vzhodnem delu Sredozemlju pet rušilcev, iz katerih bodo po predvidevanjih vojaških analitikov izstrelili raketne izstrelke tomahawk na tiste tarče v Siriji, ki so povezane z režimom. Za zdaj še ni znano, kdaj bodo ZDA ukrepale.

18:30

Inšpektorji ZN so dopotovali na Nizozemsko, kjer ima sedež Organizacija za prepoved uporabe kemičnega orožja (OPCW).

Ekipa strokovnjakov naj bi se z letališča v Rotterdamu nato napotila proti sedežu OPCW v Haagu. Od tam naj bi vzorce, ki so jih zbrali v Siriji, razposlali v različne laboratorije po Evropi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

13:44

Inšpektorji zapustili Sirijo

Inšpektorji Združenih narodov, ki so v zadnjih dneh v Siriji preiskovali navedbe o domnevnem napadu s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska, v katerem je po trditvah sirske opozicije umrlo več kot 1300 ljudi, so že zapustili sirsko prestolnico in prešli mejo z Libanonom.

Inšpektorji so sicer že včeraj zaključili preiskavo domnevnega napada, o njej pa bodo predvidoma še danes poročali generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Munu. Kot je po navedbah britanske mreže BBC povedal slednji, bi lahko trajalo še dva tedna, preden bo pripravljeno končno poročilo.

Sirija pričakuje napad

Odhod inšpektorjev ZN je po pisanju tiskovne agencije AFP odprl prostor za morebitno ameriško vojaško posredovanje. Kot piše BBC, je bil kakršen koli napad na Sirijo, dokler so bili tam še inšpektorji, namreč nepredstavljiv, saj bi jih lahko ogrozil, dajal pa bi tudi vtis prenagljenosti, saj njihovo delo še ni bilo zaključeno. Zdaj te ovire ni več.

Sirija je tako danes že sporočila, da vsak čas pričakuje vojaški napad, a kot je po navedbah AFP dejal neidentificirani varnostni vir, se je Damask v vsakem trenutku pripravljen odzvati.

S to napovedjo se je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada odzval na sinočnje besede ameriškega predsednika Baracka Obame in njegovega zunanjega ministra Johna Kerryja. Ta je namreč predstavil ameriške dokaze, ki potrjujejo domnevo, da je za napad s kemičnim orožjem odgovoren Asadov režim.

Kot je dejal, so sirske oblasti z uporabo kemičnega orožja povzročile smrt 1429 ljudi, med njimi 426 otrok. Sirske varnostne sile so na območju delovale že tri dni pred napadom, poleg tega pa satelitski posnetki po Kerryjevih besedah dokazujejo raketno obstreljevanje iz območij pod nadzorom režimskih sil 90 minut pred prvim poročilom o napadu s kemičnim orožjem. Po Kerryjevih besedah sto videoposnetkov dokazuje tudi simptome izpostavljenosti živčnim agentom, prestregli pa so tudi pogovor višjega uradnika Damaska, ki je potrdil uporabo kemičnega orožja in izrazil zaskrbljenost zaradi inšpektorjev ZN.

Kerry je še povedal, da Združene države Amerike že poznajo dejstva in dodal, da ugotovitve inšpektorjev ZN svetu ne morejo povedati ničesar novega.

Obama: Kemični napad ogrozil ameriške varnostne interese

Ameriški predsednik Obama pa je sinoči dejal, da je bil domnevni napad na predmestje Damaska izziv svetu in je ogrozil ameriške narodne varnostne interese. Ponovil je, da je zaradi napada pripravljen kaznovati Asadov režim, čeprav pa njegova administracija razmišlja o omejenem ukrepanju. Kljub temu je poudaril, da dokončna odločitev še ni bila sprejeta.

Putin: ZDA naj predstavijo dokaze

Na trditve ameriških diplomatov se je že odzvala Sirija, ki je sporočila, da so polne laži in za napad obtožila upornike. Odzvala se je tudi najtesnejša zaveznica režima v Damasku, Rusija, ki je posvarila, da bi bilo kakršno koli unilateralno vojaško dejanje brez pristanka varnostnega sveta ZN neposredna kršitev mednarodnega prava.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poleg tega ameriške navedbe o uporabi kemičnega orožja označil za popolni nesmisel in zahteval, da ZDA predstavijo svoje dokaze. Dejal je še, da bi moral ameriški predsednik Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir, razmisliti o potencialnih žrtvah napada na Sirijo.