Obama želi izvedeti resnico

Ameriški predsednik se je odzval na petkov poziv sedmih nekdanjih direktorjev ameriške obveščevalne agencije Cia, naj ustavi novo preiskavo ministrstva za pravosodje o zlorabah, kot je dejal, preiskave ne namerava ustaviti.

Objavljeno
20. september 2009 18.15
Ka.K./STA
Ka.K./STA

Washington - Barack Obama je za ameriško televizijo CBS dejal, da ne želi preglasovati odločitev organov, ki morajo podpirati zakonodajo. Nekdanjim direktorjem Cie je ob tem izrazil hvaležnost, ker želijo "skrbeti za institucijo, ki so jo pomagali zgraditi".

 

Nekdanji direktorji Cie, med njimi Michael Hayden, Porter Goss in George Tenet, so v pismu Obami zapisali, da bi preiskava utegnila odvrniti uslužbence Cie od "agresivnega obveščevalnega dela", potrebnega v boju proti terorizmu. Poleg tega bi se utegnilo zgoditi, da bi tuje vlade oklevale glede sodelovanja z ZDA.

 

Ameriški pravosodni minister Eric Holder se je konec avgusta odločil sprožiti preiskavo zlorab terorističnih osumljencev med zasliševanjem v ujetništvu obveščevalne agencije Cia v času Busheve administracije. Na dan je namreč prišlo, da je Cia uporabljala nedovoljene, improvizirane in nečloveške metode pri zasliševanju ujetnikov "visoke vrednosti", to je organizatorjev terorističnih napadov.