Obeležili 50. obletnico konca sueške krize

V Egiptu so obeležili 50. obletnico konca sueške krize, v kateri so britanske in francoske čete po egiptovski nacionalizaciji sueškega prekopa na slednjega leta 1956 izvedle invazijo.

Objavljeno
23. december 2006 20.44
Sueški prekop
Port Said - V Egiptu so obeležili 50. obletnico konca t.i. sueške krize, v kateri so britanske in francoske čete po egiptovski nacionalizaciji strateško pomembnega sueškega prekopa na slednjega leta 1956 izvedle invazijo. Več tisoč ljudi si je tako danes v Port Saidu, kjer je so potekali najostrejši boji med Britanci in Francozi na eni strani ter egiptovskimi četami na drugi, ogledalo vojaško parado.

Poleti leta 1956 je tedanji egiptovski predsednik Gamal Abdel Nasser nacionaliziral sueški prekop, kar sta nekdaj vplivni kolonialni sili Francija in Britanija razumeli kot grožnjo svojim nacionalnim interesom v regiji. Egipt sicer 23. december obeležuje kod dan osvoboditve Port Saida.

Egiptovsko zavzetje prekopa je pomenilo udarec starima kolonialnima silama Veliki Britaniji in Franciji, ki sta ga pomagali zgraditi. Sueški prekop je dolg 190 kilometrov in povezuje sredozemsko morje z rdečim morjem, s čimer se za tovorne ladje skrajša pot med Evropo in Azijo.