Objavili nov posnetek terorističnih napadov na WTC

Na svetovnem spletu se je pojavil nov videoposnetek terorističnih napadov na Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001. Posnela ga je posadka policijskega helikopterja, ki je nad nesrečnima stolpnicama krožila v upanju, da bo rešila katerega izmed ujetih delavcev.

Objavljeno
08. marec 2011 20.27
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
New York - Newyorška policija je posnetek predala Nacionalnemu inštitutu za standarde in tehnologijo, ki je preiskoval zrušitev dvojčkov, kdo ga je objavil na spletu pa ni znano. Posnetek nudi še en pogled na tragični dogodek - tistega jutra so namreč zračni prostor nad dvojčkoma zaprli za novinarske helikopterje, zato je bilo do zdaj objavljenih zelo malo posnetkov iz zraka.

Dobro usklajena teroristična akcija se je začela nekaj pred deveto uro zjutraj po newyorškem času, ko se je prvo ugrabljeno potniško letal zaletelo v južni nebotičnik Svetovnega trgovinskega centra. Približno 18 minut pozneje je v drugo, severno stolpnico z vso silo treščilo še drugo ugrabljeno potniško letalo. Oba stolpa je zajel požar. Južni nebotičnik se je porušil manj kot eno uro po tem, ko je bil zadet, severni je sledil nekoliko kasneje.

Kmalu po trčenju prvega letala je po ulicah južnega dela Manhattna zavladala panika. Ljudje so skakali skozi okna, po sesutju obeh nebotičnikov pa je bil južni Manhattan ovit v dim in prah. Newyorške oblasti so nemudoma zaprle vse povezave z Manhattna in ustavile promet podzemne železnice, oblasti pa so za reševanje mobilizirale več kot 10.000 policistov, gasilcev in drugih reševalcev.

O strmoglavljenju ugrabljenega potniškega letala so poročali tudi iz ameriške prestolnice Washington, kjer je letalo treščilo v zgradbo ameriškega obrambnega ministrstva. Hkrati so v javnost prišla tudi poročila, da je v bližini Pittsburga zaradi posredovanja potnikov strmoglavilo še eno ugrabljeno letalo, ki je letelo na progi Newark-San Francisco.

V terorističnem napadu, zagotovo najhujšem v zgodovini Združenih držav, je umrlo skoraj 3000 ljudi. Obsodili so ga vsi najpomembnejši svetovni voditelji, tudi slovenski politični vrh.

Posnetek newyorške policije