Oblasti v Xinjiangu prepovedale razpravljanje o separatizmu

Oblasti v kitajski avtonomni pokrajini Xinjiang so potrdile predlog zakona, v skladu s katerim bo razpravljanje o separatizmu na svetovnem spletu kaznivo dejanje.

Objavljeno
28. september 2009 15.21
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Peking - Oblasti v kitajski avtonomni pokrajini Xinjiang so potrdile predlog zakona, v skladu s katerim bo razpravljanje o separatizmu na svetovnem spletu kaznivo dejanje. Prebivalci pokrajine tako ne bodo smeli na internetu razpravljati o ničemer, kar bi lahko spodkopavalo narodno enotnost, spodbujalo separatizem ali ogrožalo družbeno stabilnost.

V skladu z zakonom bodo morali internetni ponudniki in operaterji v Xinjiangu vzpostaviti nadzorni sistem oz. okrepiti obstoječega in naznaniti vsakogar, ki bo kršil zakon, poročajo kitajski mediji.

 

Predlog zakona ne določa kazni za kršitelje, njegov cilj pa je omogočiti oblastem aretacijo posameznikov, ki stojijo za elektronskimi sporočili, objavami na spletu in razdeljevanjem video posnetkov z za oblasti spornimi vsebinami.

 

Več spletnih medijev in družabnih mrež, kot so Facebook, Twitter in Youtube, je na Kitajskem že blokiranih, spletni cenzorji pa ne dovolijo, da bi spletni iskalniki prikazali rezultate s politično občutljivimi temami.

 

Besedilo zakona poudarja, da so "teroristi, separatisti in verski skrajneži" uporabili internet, telefone in kratka sporočila za širjenje govoric in sovraštva med izbruhom nasilja v glavnem mestu pokrajine Urumqiju v začetku julija. Takrat so se pripadniki ujgurske manjšine spravili na pripadnike večinskih Hanov, pri čemer je bilo ubitih skoraj 200 ljudi.