Kmalu po koncu prekinitve ognja novi napadi

Tako izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman kot Hamas sta zanikala informacijo o novem predlogu prekinitve ognja.

Objavljeno
17. julij 2014 08.13
Posodobljeno
17. julij 2014 08.13
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Gaza − Deseti dan po začetku bombardiranja območja Gaze, s čimer so izraelske sile odgovorile na raketiranje Hamasovih oboroženih milic, je danes za kratek čas zavladala napeta tišina. Tako izraelska vojska kot palestinsko gibanje Hamas sta namreč pristala na peturno humanitarno premirje, h kateremu so pozvali Združeni narodi.

A obstreljevanje in eksplozije niso potihnile za dolgo − že kmalu po izteku prekinitve ognja so izraelska vojaška letala izvedla napad na severu Gaze, od koder so poti judovski državi prav tako poletele rakete. Obe strani sta druga drugi sicer že prej očitali, da sta kršili sedaj že poteklo prekinitev ognja. 

Pred tem se je več tisoč Palestincev − samo v prostore ZN se ji je zateklo 18.000 −, ki so v strahu za svoje življenje v naglici za seboj pustili vse imetje, med prekinitvijo ognja vrnilo na svoje domove po zaloge hrane in oblačila. Anonimni predstavnik ZN je za francosko AFP povedal, da se nove pomoči prebivalci Gaze ne morejo nadejati, saj so izraelske oblasti iz varnostni razlogov zaprle mejni prehod Kerem Šalom, skozi katerega Gazi sicer dostavljajo blago in surovine.

Bombardiranje območja Gaze je od 8. julija, ko je izraelska vojska sprožila operacijo Zaščitni rob, zahtevalo življenja 230 Palestincev, več kot 1600 je bilo ranjenih. Na drugi strani so rakete Hamasa ubile enega in ranile štiri Izraelce. Čeprav je vojaška operacija uperjena zoper pripadnike gibanja Hamas, ZN trdijo, da so med žrtvami predvsem civilisti. Uradni Tel Aviv na očitke odgovarja, da je za smrt nedolžnih krivo predvsem palestinsko gibanje, ki svoje vojaške objekte skriva v stanovanjskih soseskah.

Prav »teroristični objekt« je bil domnevno tudi tarča včerajšnjega napada na plažo nedaleč od mesta Gaza, v katerem so umrli štirje otroci − bratranci, stari med devet in 11 let. Nekaj ur pozneje so iz izraelske vojske sporočili, da so ciljali na pripadnike Hamasa in dodali: »Civilne žrtve, o katerih poročajo, so tragična posledica napada«.

Pripravljen nov sporazum o premirju

Odzivi mednarodne skupnosti na razmere na Bližnjem vzhodu, ki so se znova zaostrile po ugrabitvi in umoru treh izraelskih najstnikov, čemur je sledil maščevalni umor 16-letnega Palestinca, so bili doslej razmeroma mili.

Ameriški predsednik je včeraj obljubil, da bo podvojil svoje napore za prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom, voditelji Evropske unije, ki so obsodili obstreljevanje izraelskega ozemlja, pa so judovsko državo pozvali, naj svoje protinapade prilagodi jakosti napadov iz Gaze. »Izrael ima pravico zaščititi svoje prebivalstvo, a naj se odzove sorazmerno,« so zapisali v izjavi za javnost. Evropski svet je obe strani še pozval, naj si prizadevata za umiritev razmer.

Vlogo posrednika med obema stranema je znova prevzel Egipt, ki je pred dnevi predlagal sporazum o premirju, a nanj Hamas ni bil pripravljen pristati. Poudarili so, da so jih iz pogajanj izključili, njihove zahteve pa odrinili na stran. Predstavniki palestinskega gibanja, ki vlada v Gazi, so v Kairo pripotovali v sredo, kjer so egiptovskim voditeljem predstavili svoje pogoje; med drugim zahtevajo popolno odpravo blokade Gaze in osvoboditev nekaterih palestinskih zapornikov.

Danes je bil menda na pogajalski mizi v Kairu tudi že nov sporazum o prekinitvi ognja, v skladu s katerim naj bi že jutri ob šesti uri zjutraj po lokalnem času potihnilo orožje, a sta tako izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman kot Hamas to informacijo pozneje zanikala.

Odziv Slovenije

Odprava blokade ozemlja za prost prehod pošiljk humanitarne pomoči je tudi ena od zahtev, ki jo v peticiji omenja slovensko gibanje za pravice Palestince BDS (bojkot, dezinvesticije in sankcije).

Od slovenskih politikov zahtevajo, naj zavzamejo jasno stališče do izraelskih dejanj, saj so, kot navajajo, že 12. junija, po ugrabitvi treh izraelskih najstnikov, sprožil operacijo kolektivnega kaznovanja palestinskega ljudstva. Gibanje skupaj z Zavodom Nur jutri ob 18. uri na Kongresnem trgu pripravlja tudi protestni shod v podporo Palestincem.

Slovensko zunanje ministrstvo je sicer že pred dnevi v izjavi za javnost izrazilo zaskrbljenost nad stopnjevanjem napetosti na območju Gaze, prav tako obžalujejo veliko število civilnih žrtev. »Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja, spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, vključno z zaščito civilistov, ter k sprejetju korakov za zniževanje napetosti,« so še zapisali.