Obrisi nemške vlade

Kljub zatikanju in manjšim nesoglasjem, predvsem glede zniževanja davkov, je prihodnjim nemškim vladajočim strankam, konservativcem in liberalcem, manj kot štiri tedne po volitvah uspelo priti do ciljne črte.

Objavljeno
23. oktober 2009 20.36
Peter Žerjavič
Peter Žerjavič
Berlin - Kljub zatikanju in manjšim nesoglasjem, predvsem glede zniževanja davkov, je prihodnjim nemškim vladajočim strankam, konservativcem (CDU/CSU) in liberalcem (FDP), manj kot štiri tedne po volitvah uspelo priti do ciljne črte. Po zadnjih vesteh so osrednja nesoglasja odpravljena in v javnost so ušle prve informacije o imenih ministrov črno-rumene vlade kanclerke Angele Merkel. Dosežke pogajanj naj bi predstavili že danes.

 Nekoliko presenetljivo je, da bo najtežji resor, finančno ministrstvo, ki bo med krizo in velikim zadolževanjem najbolj prizadeto, menda prevzel dosedanji notranji minister Wolfgang Schäuble. Njegov odnos z Merklovo je bil v preteklosti obremenjen z bitko za oblast znotraj konservativnega tabora, a izkušeni politik (leta 1990 ga je napadel neuravnovešeni moški in odtlej je na invalidskem vozičku) velja za politika za najbolj zahtevne naloge. Položaj zunanjega ministra je bil tako ali tako vnaprej namenjen vodji FDP Guidu Westerwelleju. Na čelu obrambnega ministrstva pa bo ambiciozni politik iz bavarske CSU Karl-Theodor zu Guttenberg, ki je letos po imenovanju za gospodarskega ministra postal pravi zvezdnik nemške politike. Mladi politik plemiškega rodu je bil v zadnjih mesecih sicer veliko v siju žarometov, a na prihodnjem delovnem mestu ga čakajo težke in neprijetne naloge, predvsem v zvezi s kočljivo misijo v Afganistanu.

Strankam prihodnje koalicije je na finančnem področju uspelo doseči kompromis, po katerem bodo prebivalci (zlasti družine) v prihodnjih štirih letih z olajšavami plačali za 25 milijard evrov manj davkov. Želje so bile sicer veliko večje, a rekordna zadolženost in prazna državna blagajna sta občutno skrčila manevrski prostor politike. Poleg tega so se po plazu kritik javnosti in ustavnopravnih pomislekih za zdaj odpovedali posebnemu »proračunu v senci«, v katerem bi skrili (okoli 50 milijard) obveznosti do socialnih blagajn.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo