Obsodba terorizma in podpora policiji v BiH

Verski skrajnež, ki je streljal na ameriško veleposlaništvo, je stari znanec srbske in bosanske policije.

Objavljeno
01. november 2011 18.35
Posodobljeno
01. november 2011 18.35
Zdravko Latal, Sarajevo
Zdravko Latal, Sarajevo
Sarajevo – Vse politične stranke in voditelji v BiH so obsodili teroristični napad na veleposlaništvo ZDA v Sarajevu, sicer največji na Balkanu, javnost pa zahteva odločne ukrepe v boju proti tistim, ki so pripravljeni terorizirati državo.

»Rafali iz kalašnikovke na naše ameriške prijatelje so predvsem streli, usmerjeni proti BiH,« je po izredni seji predsedstva BiH z direktorji vseh policijskih in varnostnih agencij v državi izjavil predsedujoči predsedstvu Željko Komšić, ameriški veleposlanik v BiH Patrick Moon pa se je zahvalil javnosti in policiji za hitro posredovanje in zavarovanje veleposlaništva. »Napad ne bo preusmeril aktivnosti in prizadevanj ZDA v BiH, kjer ostajamo na dolgi rok,« je še zagotovil Moon in tako zavrnil bojazni nekaterih politikov, da bi se lahko ZDA umaknile iz države.

Tri dni po tem, ko je 23-letni srbski državljan Mevlid Jašarević, eden od voditeljev vahabitske skupnosti v BiH, ki ima kakih 3000 članov, streljal na ameriško veleposlaništvo in pripadnike varnostnih sil, še vedno ni jasno, kako se je napad sploh lahko zgodil glede na to, da je bil Jašarević že prej dobro znan tako srbski kot bosanski policiji. Konec lanskega leta so ga v Novem Pazarju, skupaj s še nekaterimi pripadniki vahabitske skupnosti, aretirali zaradi suma, da je v Beogradu pripravljal napad na skupino osmih veleposlanikov, med njimi tudi ameriškega.

Policija v BiH še ni ugotovila, kdaj in kako je Jašarević prišel v državo, vedo pa, da je redno prehajal mejo med Srbijo in BiH in da je nekaj časa živel v Gornji Maoči, vahabitski vasi v bližini Brčkega. Javnosti pa ni jasno, zakaj so policisti rabili toliko časa, preden so onesposobili napadalca, ki se je z avtomatsko puško v roki sprehajal po najbolj prometni sarajevski cesti v centru mesta, v neposredni bližini treh policijskih postaj, visoke šole in fakultete.

Nekateri analitiki to pojasnjujejo z zapleteno organizacijo policijskih sil, ki so razdeljene po občinskem, kantonalnem in entitetskem ključu in se ne morejo pohvaliti z dobrim sodelovanjem. Iz policije so sporočili, da Jašarevića niso onesposobili prej zato, ker je imel okoli vratu obešene bombe, izdan pa da je bil tudi ukaz, da ga ujamejo živega zaradi nadaljnje preiskave incidenta.

To sicer ni bil prvi teroristični napad v BiH. Lani je bil v eksploziji avtomobila bombe pred policijsko postajo v Bugojnu ubit policist, njegova kolegica pa je bila v napadu težko ranjena. Varnostne sile so nato pozimi izvedle obsežno akcijo v Gornji Maoči, katere prebivalci živijo mimo vseh družbenih in zakonskih norm BiH.

Po množici protislovnih informacij o usodi napadalca ter številu ranjenih in aretiranih, ki so prihajale v javnost neposredno po napadu, so oblasti v naslednjih dneh novinarjem sporočale informacije po kapalki. Sporočile so, da organi pregona BiH v sodelovanju s kolegi iz Srbije nadaljujejo z obsežno preiskavo, menda potekajo racije v Gornji Maoči in nekaterih drugih krajih, tudi v Sarajevu, po neuradnih podatkih pa je bilo pri tem aretiranih več ljudi.

Kar je gotovo, je, da v napadu težko ranjeni policist Mirsad Velić po operaciji dobro okreva in da je zunaj smrtne nevarnosti, njegovo zdravljenje pa bo predvidoma trajalo še vsaj tri tedne. Napadalca Mevlida Jašarevića, ki ga je ostrostrelec lažje ranil v nogo, so v ponedeljek iz sarajevskega kliničnega centra pripeljali pred sodnika, ki mu je izrekel 30-dnevni pripor, nato pa so ga odpeljali v osrednji zapor.

Jašarević je v prvem nastopu pred sodnikom izjavil, da ne priznava sodišča in da se bo branil z molkom, njegov odvetnik Senad Dupovac pa je dodal, da incidenta pred veleposlaništvom ZDA ni mogoče označiti za teroristični napad, češ da je Jašarević hotel, da ga varnostniki veleposlaništva ubijejo, s čimer bi si, kakor sam verjame, prislužil status mučenika in odšel v raj. Dupovac je sicer že prej povedal novinarjem, da se njegov varovanec ne zaveda, kaj je storil, in da je v zelo slabem psihičnem stanju. Okrepljene policijske sile pa so v ponedeljek izvedle racijo v vasi Ošve pri Maglaju, kjer so se po vojni naselili pripadniki vahabitske skupnosti.