Obtožbe proti Sarkozyju ovržene, vrata za vrnitev v politiko znova odprta

Francosko sodišče je danes ovrglo obtožbe zoper nekdanjega francoskega predsednika o prejemanju nezakonitega dejanja.

Objavljeno
07. oktober 2013 17.59
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Francosko sodišče je danes prizadevanjem nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja po vrnitvi na politični oder dalo nov zagon. Na predlog tožilstva je namreč zavrnilo obtožbe o nezakonitem financiranju predvolilne kampanje leta 2007.

Francosko preiskovalno sodišče se je danes odločilo, da so dokazi proti nekdanjemu predsedniku »prešibki«, da bi lahko nadaljevali s sodnim postopkom. Kot poroča spletni portal France 24, je z odločitvijo sodišča 58-letni Sarkozy še korak bližje ponovni kandidaturi na prihodnjih predsedniških volitvah leta 2017. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da kljub porazu na zadnjih volitvah ostaja najbolj priljubljen član konservativne stranke UMP. V zadnjih mesecih pa je javno že večkrat namignil, da bo moral očitno leta 2017 Francijo »rešiti« pred gospodarsko katastrofo, ki so jo zakuhali socialisti Françoisa Hollanda.

Tožilstvo je nekdanjemu predsedniku očitalo, da je leta 2007 med volilnim bojem za predsedniški položaj izkoristil bolezen 90-letne dedinje kozmetičnega imperija L'Oréal Lilliane Bettencourt in jo prepričal k nezakonitemu financiranju njegove kampanje.

Kot smo že poročali, naj bi Sarkozy in njegova konservativna stranka UMP od Betencourtove dobila ogromne količine denarja, po nekaterih ugibanjih celo do štiri milijone evrov. Bettencourtova pa naj bi bila tedaj že močno dementna in ni vedela, kaj se dogaja z njenim premoženjem in da jo izkoriščajo.

Kot je leta 2010 preiskovalcem povedala njena nekdanja računovodja Claire Thibout, je osebno izročala ovojnice z denarjem osebnemu pomočniku Bettencourtove Patricu de Maistru, ta pa nato naprej blagajniku Sarkozyjeve kampanje Ericu Woerthu. Woerth je sicer eden od šestih, ki so še vedno obtoženi jemanja spornega denarja.

Sarkozy je vse obtožbe vztrajno zanikal. Če bi mu tožilstvo krivdo dokazalo, bi mu grozila zaporna kazen do treh let in globa v višini 375.000 evrov. Prav tako bi se moral za pet let umakniti iz politike.

Kljub današnji odločitvi sodišča pa pravnih težav nekdanjega predsednika še ni konec. Proti njemu namreč poteka še ena preiskava. Osumljen je, da je leta 2007, prav tako za potrebe predvolilne tekme, od zdaj že pokojnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija sprejel 50 milijonov evrov v gotovini.