Obtoženi umora Hodakove se je pokesal

Mladen Šlogar, ki je obtožen umora odvetniške pripravnice Ivane Hodak 6. oktobra lani v središču Zagreba, se pred sodiščem ni želel izreči o svoji krivdi. Sodišče je ocenilo, kot da se je izjasnil, da ni kriv.

Objavljeno
22. september 2009 13.51
Da. O./STA
Da. O./STA
Zagreb - Mladen Šlogar, ki je obtožen umora odvetniške pripravnice Ivane Hodak 6. oktobra lani v središču Zagreba, se danes pred sodiščem ni želel izreči o svoji krivdi. Hrvaški mediji so poročali, da je Šlogar med policijsko preiskavo umor priznal. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, mu grozi do 40 let zapora.

"Ne želim se izreči, ali sem kriv ali ne", je dejal Šlogar. Potem ko so prebrali obtožnico, v kateri ga bremenijo težkega umora zaradi maščevanja, je 61-letni brezdomec povedal, da je razumel obtožnico, da pa se o njej ne more izjasniti, dokler se ne posvetuje s svojim odvetnikom Antoniom Zujićem. "Spoštujem sodišče, ne želim pa odgovoriti, ali se počutim krivega ali ne," je dejal Šlogar po krajšem pogovoru z odvetnikom.


Sodišče je Šlogarjevo mnenje ocenilo, kot da se je izjasnil, da ni kriv. Kot še navaja obtožnica, je Šlogar s pištolo beretta z dvema streloma v vrat in glavo 6. oktobra lani pred vhodom v stanovanjsko stavbo, v kateri je živela s starši, umoril 26-letno Ivano Hodak.


Šlogar je med preiskavo priznal zločin, ki ga je, kot so poročali hrvaški mediji, storil zaradi maščevanja očetu Ivane Hodak, odvetniku Zvonimirju Hodaku, ki naj bi bil odgovoren za to, da je pred več kot desetletjem dobil odpoved v službi in se je znašel v težkem socialnem položaju. Obtoženec je namreč leta 1995 dobil odpoved v zagrebškem športnem parku Mladost, v katerem je Hodak igral tenis.


Po poročanju hrvaških medijev je Šlogar na prvem srečanju s sodnikom v petek dejal, da mu je žal, in se je pokesal za umor Hodakove, ki naj bi jo poznal že od njenega otroštva. Mati Hodakove je nekdanja podpredsednica hrvaške vlade in poslanka Ljerka Mintas Hodak. Policisti so prijeli Šlogarja po naključju v Zaprešiću pri Zagrebu štiri mesece po umoru, ko so preverjali identiteto brezdomcev. Na kozolcu, na katerem je spal, so našli pištolo beretta kalibra 7,65 ter ugotovili, da gre za orožje, iz katerega je bila ustreljena Hodakova.


Sicer pa Šlogar ni želel odgovarjati na vprašanja sodnika niti, ko so konec julija letos vložili obtožnico proti njemu. Njegov odvetnik takrat novinarjem ni želel razkriti, na čem bo temeljila obramba, hrvaški mediji pa so ugibali, da bodo poskusili dokazati, da ni bil prišteven.