Obuditev pogajanj o Severni Koreji

Šeststranski pogovori o severnokorejskem jedrskem programu, ki so bila zaradi ameriških finančnih sankcij prekinjena, se bodo nadaljevala v Pekingu.

Objavljeno
11. december 2006 10.48
Kim Džoong Il ob enoti 821 severnokorejske vojske
Peking/Seul - Šeststranski pogovori o severnokorejskem jedrskem programu se bodo začeli 18. decembra v Pekingu, so danes sporočili iz kitajskega zunanjega ministrstva. Južna Koreja je napoved pogajanj po 13 mesecih prekinitve pozdravila in izrazila pričakovanje, da bo prišlo do "občutnega napredka".

Severna Koreja Japonsko medtem opozorila, naj se ne udeleži pogovorov, hkrati pa jo obtožila, da moti poskuse za mirno rešitev. Pjongjang je Japonsko že večkrat obtožil, da ovira pogovore o severnokorejskem jedrskem programu, tako, da v ospredje postavlja druga vprašanja, kot so na primer severnokorejske ugrabitve japonskih državljanov v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. " Tudi če se Japonska udeleži šeststranskih pogajanj, ne bo prinesla nobenih koristi, ampak bo le ustvarjala zmedo z banalnimi vprašanji in zapravljala naš čas," je danes poročal časnik severnokorejske vladajoče delavske stranke Rodong Simun.

Ameriški analitiki so medtem izrazili prepričanje, da do bistvenega napredka glede severnokorejskega jedrskega programa na decembrskim pogajanjih ne bo prišlo. "T ežko je biti optimističen glede naslednjega kroga pogajanj," je poudaril predstavnik Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) Ralph Cossa, ki je dodal, da številni kot uspeh jemljejo že sama pogajanja. Dvome v uspeh je izrazil tudi strokovnjak za Severno Korejo z univerze v Seulu Nam Joo Hong, ki je menil, da se Pjongjang jedrskemu orožju ne bo nikoli odpovedal.

Severna Koreja je pogajanja, na katerih sodelujejo še ZDA, Kitajska, Rusija, Južna Koreja in Japonska prekinila zaradi ameriških finančnih sankcij, uvedenih zaradi domnevnega severnokorejskega ponarejanja in pranja denarja. Pjongjang je na obnovitev pogajanj pristal konec oktobra, po hudih obsodbah mednarodne skupnosti in uvedbi sankcij ZN po jedrskem poskusu 9. oktobra.