Od Kjota do Københavna

V Københavnu se je zbralo 40 politikov in znanstvenikov, ki bodo predstavili podatke o podnebnih spremembah, najboljših načinih za njihovo preprečitev ali omilitev pa tudi o možnostih za prihranke tako energije kot emisij.

Objavljeno
10. oktober 2009 21.51
Borut Tavčar
Borut Tavčar
København - V danskem glavnem mestu se je pod geslom Od Kjota do Københavna zbralo več kot sto urednikov in novinarjev z vsega sveta. V organizaciji Project Syndicata bo podatke o podnebnih spremembah, najboljših načinih za njihovo preprečitev ali omilitev pa tudi o možnostih za prihranke tako energije kot emisij in še česa predstavilo 40 politikov in znanstvenikov. Med njimi bodo tudi Jose Mauel Barosso, predsednik evropske komisije, Kofi Annan, nekdanji generalni sekretar Združenih narodov, in nobelovec Joseph Stiglitz, pisec znamenitega poročila o ekonomiki podnebnih sprememb Nicholas Stern.

 

Na slovesnosti ob odprtju je danski premier Lars Løkke Rasmussen izrazil veselje, da na forumu sodelujejo novinarji iz 119 držav, saj je zdaj pravi čas za spodbuditev pogajanj o svetovnem podnebnem dogovoru čez dva meseca, ki bo prav tako v Københavnu. Poudaril je, da končno dozoreva zavest, da je okoljska politika in ukrepanje proti podnebnim spremembam ena od poti za izhod iz gospodarske krize. Dansko je pohvalil kot resnično zeleno državo, saj je od leta 1980 doživela 87-odstotno gospodarsko rast, emisije pa se pri tem niso povečale. V prihodnje jih bodo še zmanjšali.


Več v tiskani izdaji Nedela