Od Poljske in Češke k Rusiji

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je v svojem prvem zunanjepolitičnem nagovoru pozval k "praktičnemu sodelovanju" z Moskvo pri obrambi.

Objavljeno
18. september 2009 13.38
Mo. B.
Mo. B.
Bruselj - Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je pozval Rusijo k novemu strateškemu sodelovanju. V svojem prvem zunanjepolitičnem nagovoru je pozval k "praktičnemu sodelovanju" z Moskvo pri obrambi, piše BBC.

Dan po tem, ko je Amerika preklicala načrte o postavitvi protiraketnega ščita na Poljskem in v Češki republiki, je Rasmussen govoril v Bruslju.

"Želel bi, da se Nato in Rusija skupaj soočita z varnostnimi izzivi 21. stoletja, in da to partnerstvo služi kot trden temelj tudi za nadaljnja sodelovanja," je dejal Rasmussen in dodal, da "moramo najti povezavo med protiraketnim ščitom ZDA, Nata in Rusije še ob pravem času." Pojasnil je še, da morata Nato in Rusija doseči soglasje o politiki do Afganistana. Meni, da je protiraketna obramba tako v interesu Nata kot Rusije. Moskvo je pozval še k „pristnem novem začetku v našem odnosu in interesu, kot tudi interesu celotne mednarodne skupnosti."

Nekdanji danski premier je mesto v Natu prevzel v avgustu.