Od srede do srede: O izstopu Velike Britanije iz Evropske unije

»Parlamentarizem se je že končal, saj noben parlament na svetu ni več suveren,« je prepričan komentator Janez Markeš.

Objavljeno
04. september 2019 16.05
Posodobljeno
04. september 2019 16.13
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ali Žerdin, Janez Markeš, Video: V. V., S. P.
Ali Žerdin, Janez Markeš, Video: V. V., S. P.
V tokratnem pogovoru Od srede do srede sta se Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš dotaknila dogajanja v zvezi z oktobrskim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije.

»Tako rekoč govoriva o oktobrski revoluciji v Evropski uniji,« sta v smehu začela pogovor Žerdin in Markeš. Govor je seveda o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, ko bo konec oktobra jasno, ali Velika Britanija evropsko druščino zapušča z dogovorom ali brez njega. Ta trenutek se tudi ne ve, ali bo španovijo zapustila s parlamentarno demokracijo ali brez.



»Britanska parlamentarna demokracija se obnaša, kot da Evropska unija sploh ne obstaja oziroma da ni faktor. Kar ni nič novega,« je jasen Markeš, ki predstavi različne možne scenarije, ki bi se lahko zgodili konec oktobra. Vsem britanskim akterjem, ki so vpeti v to zgodbo, pa očita, da so preveč prepričani v razplete, ki njim odgovarjajo, in premalo pozornosti posvečajo vlogi, ki jo igra Evropska unija.



»Ko gledam krvavenje britanskega parlamenta pri živem telesu, se mi poraja vprašanje, ali je to znak, da se rok trajanja parlamentarizma, ki se je v Britaniji pravzaprav začel, izteka,« je Žerdin besedo vrgel na pojav parlamentarizem, Markeš pa mu je jasno odvrnil, da se je po njegovem »parlamentarizem že končal, saj noben parlament na svetu ni več suveren«.

***
Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.