Odbor ameriškega senata potrdil predlog imigracijske reforme

Reforma zakonodaje bi 12 milijonom priseljencem omogočila pot do legalizacije statusa in nato do državljanstva.

Objavljeno
22. maj 2013 12.21
USA-IMMIGRATION/RALLY
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington - Pravosodni odbor ameriškega senata je v torek s 13 glasovi proti petim potrdil predlog zakona za reformo imigracijske zakonodaje, ki bo skoraj 12 milijonom nezakonitih priseljencev omogočila pot do legalizacije statusa, kasneje pa tudi do državljanstva.

Imigracijska reforma je prioriteta za predsednika ZDA Baracka Obamo in skoraj nuja za republikance, če si želijo glasov volivcev latinskoameriškega rodu. Iz Latinske Amerike namreč prihaja največ nezakonitih priseljencev v ZDA, ta del prebivalstva pa postaja vse močnejše volilno telo, ki trenutno večinsko voli demokrate.

O predlog zdaj senat in predstavniški dom

Demokratski senator Patrick Leahy je želel v predlog dodati tudi, da lahko do državljanstva s poroko pridejo tudi istospolni partnerji, vendar je dobil jasno sporočilo ne le od republikancev, ampak tudi iz Bele hiše, naj to pusti pri miru, saj bo sicer ogrozil celotno reformo.

Predlog, katerega potrditev v odboru je Obama že pozdravil, bo zdaj romal pred celoten senat, svojega pa bo moral potrditi tudi predstavniški dom.

Reforma bo nezakonitim priseljencem, ki bodo lahko dokazali, da so v ZDA od 31. decembra 2011, omogočila, da v šestih mesecih od potrditve zakona zaprosijo za začasen status priseljenca. Plačati bodo morali 500 dolarjev in dokazati, da niso bili kaznovani. Ta status traja šest let in se lahko obnovi za novih 500 dolarjev.

Po desetih letih pa bodo lahko zaprosili za pravi status zakonitega priseljenca oziroma zeleno karto, kar potem v naslednjih petih letih odpira pot do državljanstva. Pred tem bo treba plačati 1000 dolarjev in vse potrebne zaostale davke.

Tisti, ki so v ZDA nezakonito prišli kot mladoletniki, pa bodo lahko zeleno karto dobili že po petih letih začasnega legalnega statusa.

Reforma šele, ko bo južna meja ZDA nepropustna

Vse to se bo lahko začelo izvajati šele, ko bo zvezna vlada zagotovila, da je južna meja ZDA neprepustna oziroma je storila vse, da onemogoči novo nezakonito priseljevanje.

Skupina osmih senatorjev iz obeh strank je pred glasovanjem na svojo stran pridobila tudi republikanca iz Utaha Orrina Hatcha, ki je zahteval, da reforma prinese tudi več vizumov in olajšano priseljevanje za visoko usposobljene, predvsem tehnološke delavce.

Po sedanji zakonodaji se lahko na leto izda največ 65.000 takšnih vizumov, po novem pa se jih bo lahko izdalo do 110.000 ali več, odvisno od stopnje brezposelnosti v ZDA.