Odbor EP glede Kosova podprl načrt ZN

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je v ponedeljek sprejel osnutek poročila o prihodnosti Kosova in vlogi Evropske unije. V njem so člani odbora podprli Ahtissarijev načt.

Objavljeno
13. marec 2007 13.25
Maarti Ahtisaari
Strasbourg - Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je v ponedeljek pozno zvečer sprejel osnutek poročila o prihodnosti Kosova in vlogi Evropske unije. V njem so člani odbora izrazili podporo načrtom Združenih narodov oziroma posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija glede območja, prvotna formulacija besedila poročila, ki je govorila o neodvisnosti Kosova, pa je na odboru ostala brez podpore.

Poročevalec v zadevi, nizozemski poslanec Zelenih Joost Lagendijk je v osnutek poročila prvotno zapisal, da "bi Kosovo moralo postati neodvisno in da bi njegovo suverenost za določeno obdobje morala omejevati mednarodna navzočnost", vendar se člani odbora s takšno formulacijo niso strinjali.

Člani odbora so nato podprli načrt ZN glede Kosova in ocenili, da je načrt Ahtisaarija "zelo pomemben za stabilnost in razvoj celotne regije", so potrdili na odboru, kjer končno besedilo poročila še pripravljajo. Odbor je izrazil upanje, da bo kmalu sprejetja nova resolucija ZN, ki bo temeljila na načrtu Ahtisaarija, izrazil pa je tudi pripravljenost za zagotovitev dodatnih sredstev EU za Kosovo.

V soboto so se sicer na Dunaju sklenila več kot enoletna pogajanja o prihodnjem statusu Kosova. Ahtisaari bo na podlagi pogajanj pripravil končni predlog za opredelitev statusa, ki naj bi ga Varnostnemu svetu ZN predstavil do konca tega meseca. Ahtisaari v prvotnem predlogu o ureditvi prihodnjega statusa Kosova, ki ga je 2. februarja predstavil v Beogradu in Prištini, neodvisnosti Kosova ne omenjal, vendar pa naj bi imelo Kosovo v skladu s predlogom pravico, da sklepa mednarodne sporazume ter da prosi za članstvo v mednarodnih organizacijah.

Evropski parlament bo o poročilu o prihodnosti Kosova in vlogi EU razpravljal in glasoval na zasedanju konec marca v Bruslju.